Kamp Armen için imar değişikliğine onay

Kamp Armen’in yeniden inşası için gerekli imar değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Tuzla'daki Kamp Armen yetimhanesinin sosyal kültürel tesis alanına alınarak aslına uygun olarak kalmasını sağlayan imar planı değişikliği oy birliğiyle kabul edildi

2015’te Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’na iade edilen Kamp Armen’in yeniden inşası için gerekli imar değişikliği yapılarak bina ‘Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı’ kategorisine alındı. 

Bir kısmı Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’na, küçük bir kısmı ise Tuzla belediyesine ait arazi için yapılan plan değişikliğine göre bu alanda ‘halk eğitim merkezi, bilgi-beceri-meslek edindirme kursları v.b. gibi eğitim yapıları kültür merkezleri, sinema-tiyatro-sergi-konser- konferans salonları v.b kültürel yapılar, sosyal yardım birimleri v.b. işlevler, kütüphane, yurt, huzurevi, yetiştirme yurdu, rehabilitasyon, güçsüzler evi, v.b.gibi tesisler’ yer alabilecek.

Öte yandan plan notlarına “Konut ve ticari birimler yer alamaz” ibaresi de eklendi. 4 bin 840 metrekare alanda hazırlanan projede, yıkılan kamp binasının yeniden yapılması ve yeşil alanın korunması öngörülüyor.

Ne olmuştu?

Yıllarca, aralarında Hrant Dinkin de olduğu yüzlerce çocuğa ev sahipliği yapan, Ermeni toplumunun en önemli hafıza mekanlarından biri olan Kamp Armen, Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi tarafından, Valilik ve Vakıflar Genel Müdürlüğünden izinler alınarak satın alınmıştı. 

Kampın tapuda sahibi görünen Fatih Ulusoy, 6 Mayıs 2015te kamp tesislerini yıkmaya çalışmış ve gelen tepkiler üzerine yıkım durdurulmuştu. Daha sonra arlarında Ermeni toplumunun sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasetçilerinin de olduğu görüşme süreci başlamış, dönemin Başbakanı Davutoğlunun da araya girmesiyle birlikte kampın iadesi için süreç başlamıştı. Süreç devam ederken, Nor Zartonk ve Kamp Arman Dayanışması, yıkıma karşı kampta nöbete başladı. 

Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfının satın aldığı kamp arazisi, 1936 Beyannamesi gerekçe gösterilerek, çocukların emeğiyle inşa edilen tesisiyle birlikte, devlet tarafından ilk sahibine iade edilmiş ve kampa el koyma süreci, Yargıtayın 1987de yerel mahkeme kararını onaylamasıyla tamamlanmıştı.

Kampın iadesi için vakıf yönetimi bütün hukuki yolları denedi ancak sonuç alamadı. Boş aldıkları arazinin üzerine yapılan tesisler için tazminat ödenmesi için açılan davalar dahi sonuçsuz kaldı.

2011 yılında Vakıflar Kanununda yapılan değişiklikle azınlık vakıflarının el konan mülklerinin iadesi süreci başlayınca, Tuzla Çocuk Kampı için de Vakıflar Genel Müdürlüğüne (VGM) başvuru yapıldı. Ancak VGM, Tuzla Kampının satışının hukuki olarak iptal edilmiş olmasını gerekçe göstererek, dosyayı el konmuş mülk olarak değerlendirmedi ve bu sebeple kampın iadesi ya da tazminat ödenmesi söz konusu olmadı.

Kamp Armenin tapusu 2015te Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfına iade edilmişti. 


Kategoriler

Toplum Gençler

Etiketler

Kamp Armen


Yazar Hakkında