Yerevan Belediyesi Cumhuriyetçi Parti’nin

Ermenistan'ın başkenti Yerevan'ın sakinleri, 14 Mayıs'ta dört yıllık yeni dönem Kent Konseyi (Belediye Meclisi) seçimi için sandık başına gittiler. Seçimde Cumhuriyetçi Parti Adayı Taron Markaryan %71.25 oyla tekrar Yerevan Belediye Başkanı seçildi.

Partilerin kendi oluşturdukları listelerden “orantılı temsil sistemi” ile seçilmesi planlanan 65 sandalyeli konsey için 3 siyasi blok seçimlere girdi. Bu bloklardan Cumhuriyetçi Parti %71.25 (46 sandalye), muhalif Yelq (Çıkış) bloğu %21 (14 sandalye), yeni kurulan Kayısı Ülkesi Bloğu ise %7 (5 sandalye) oy topladı.  Oyların %2.41 ise geçersiz sayıldı.  

Üç siyasi partiden oluşan (Sivil Sözleşme, Cumhuriyet Partisi ve Parlak Ermenistan) ve liderliğini Nikol Pashinyan’ın yaptığı Yelq Bloğu seçim sonuçlarını kabul ederken, blok listesindeki ilk isim Paşinyan konseyde temsilcilik yapmayacağını, mecliste vekillik ile uğraşacağını söyledi. Yerevanlıların hayatını kolaylaştırmak için ellerinden geleni yapacaklarına söz veren Yelq Bloğu temsilcilerinden hangilerinin kazandıkları 14 sandalyeyi alacakları konusuna hala açıklık getirilmedi. 

Yerevan Belediye Meclisi seçimleri hemen öncesinde resmi bir siyasi parti olarak kurulan Kayısı Ülkesi Bloğu ise seçim sonrasında sonuçları kabul etmeyeceklerini bildirdi. Bloğun liderliğini yapan Ermenistan Miras Partisinin eski üyesi ve 2007'den bu yana Parlamento üyesi olan Zaruhi Postanjyan seçim günü Cumhuriyetçi Parti’nin seçmene rüşvet dağıttığını söyleyerek Cumhuriyetçi Parti merkezine girmiş, kanıtların bulunduğu dolabı açmak istemiş, bunu üzerine polis tarafından durdurulup, tutuklanması istenmişti. Tutuklanmaya direnen Postanjyan polis arabasına kadar götürüldü fakat bindirilemedi. Postanjyan’ın kızı ise arbede sırasında karakola götürüldü.  Daha sonra Postanjyan polisin kızına kötü muamele ettiğinden dolayı şikayetçi olacağını açıkladı. 

Kayısı Ülkesi Bloğu 16 Mayıs’ta seçim konseyi başkanı Tigran Mukuchyan’a “14 Mayıs Kent Konseyi Seçim” sonuçlarının iptali için dilekçe sundu. Dilekçede “Seçim sırasında Cumhuriyetçi Parti çalışanlarının ve polisin birlikte halka rüşvet dağıtmak başta olmak üzere bir dizi yolsuzluğa gittiklerinden ötürü seçim sonuçları geçersiz sayılmalıdır” dendi. 



Yazar Hakkında