Somalı çocuklara ‘Germinal’li eğitim bursu

Emile Zola’nın 'Germinal’ kitabının Yordam Kitap tarafından hazırlanan özel baskısından elde edilecek gelir, Soma faciasında hayatını kaybedenlerin çocuklarına eğitim bursu olarak bağışlanacak.

Yordam Kitap, Emile Zola’nın maden ocaklarını, işçilerin yoksulluğunu, acımasız çalışma koşullarını ve hak mücadelelerini anlattığı ünlü eseri Germinal’in özel bir baskısını yayına hazırladı. Bu özel baskıdan elde edilecek gelir, üç yıl önce meydana gelen Soma faciasında hayatını kaybedenlerin çocuklarına eğitim bursu olarak bağışlanıyor. Yordam Kitap, daha önce kitabın 100 kopyasını Dev-Maden-Sen aracılığıyla Soma’da görev yapan madencilere hediye etmişti. 

Daha büyük bir yardım kampanyasında bulunmak için harekete geçen yayınevi, Soma’da çalışırken hayatını kaybedenlerin çocuklarına eğitim bursu sağlamayı amaçlıyor. Yayınevi yetkilileri, kampanyaya katılımın çok olduğunu, kitaplığında ‘Germinal’ olduğu halde kampanyaya destek vermek için yenisini satın alanların sayısının da bir hayli fazla olduğunu açıkladılar.

Yayınevi yetkilileri, burs verilen çocukların, DİSK Dev-Maden-Sen işbirliğiyle düzenlenen Soma ziyareti kapsamında belirlendiğini ifade ettiler: “Ayrıca bu ülkede kız çocuklarının okumalarının ne denli zor olduğunu bildiğimiz içini burs verilecek öğrencilerin tamamının kız çocukları olmasını tercih ettik. Toplam dört öğrenciye burs veriyoruz. Bu öğrencilerden biri şu an yedinci sınıfta ve İstanbul Darüşşafaka’da, diğerleri ise henüz dördüncü sınıf öğrencisi ve Soma ile Kınık’ta okuyorlar.”

Hedef 2018 ve sonrası

Yordam Kitap, 2014’te başlattığı ve halihazırda yürüttüğü bağış kampanyasını 2018 ve sonrasında da sürdürmeyi hedefliyor. 2016’nın Ocak ayında kampanyaya ilişkin bir rapor hazırlayan yayınevi, rapor üzerindeki çalışmalarını sürdürürken Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, personeline ve yönetim kuruluna verilmek üzere kitaptan 240 adet satın aldı. Redaksiyon Dergisi de 200 adet ‘Germinal’ satın alarak kampanyaya önemli bir destek verdi.

Yayınevi yetkilileri dört öğrencinin dört yıllık eğitim giderlerini karşıladıklarını, amaçlarının, bu öğrencilerin lise eğitimlerini de burslu okumalarını sağlamak olduğunu belirttiler: “Sonuç olarak, yayınevimizin yaptığı yaklaşık hesaba göre, dört öğrencinin dört yıllık bursunun tamamlanması için ‘Germinal'den ilk başta 6000 adet satılması gerekiyordu. Bu hedefimize ulaştık ve yolumuza devam ederek bugüne kadar yaklaşık 9000 satış yaptık. Böylece artık dört çocuğumuza toplamda dört yıl burs sağlayabilme hedefimizi de ileri taşıyarak, ilkokul çağındaki çocuklarımız liseyi bitirene kadar bu desteği sürdürme hedefini önümüze koyabiliyoruz.”

Kategoriler

Kültür Sanat Edebiyat