Ateşyan’dan Bekçiyan’a davet: Şartlar olgunlaştı

Aram Ateşyan istifa görüşmesinin yapıldığı gün Almanya’da bulunan Değabah Bekçiyan’a bir mektup gönderdi ve İstanbul’a davet etti.

Ateşyan mektubunda “Bizim artık gönül rahatlığıyla patrikhanenin yönetimini size teslim edebilmemiz için gerekli koşulların olgunlaştığını gözlemlemekteyiz” ifadesini kullandı. 

Ateşyan’ın mektubu şöyle: 

“Sevgili ve saygıdeğer ruhani kardeşim Patrikhanemizin içinde bulunduğu zor durum bütün ayrıntılarıyla sizin de malumunuzdur. 15 Mart 2017 tarihinde kilise kurulunun toplantısı sonrasında İstanbul Valiliği tarafından Patrikhane’ye gönderilen resmi yazı ne yazık ki seçim sürecini kesintiye uğratmıştı. O yazıda belirtildiği üzere patrik vekilliği görevini sürdürdük.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu yılbaşında cemaate yönelik mesajında patrik seçimi için 16 Nisan tarihinin geçmesini beklememizi salık vermişti. Bu esnada yeni bir düzenlemeye gidilmesi kolay olmayacaktı. Genel vekillik görevimizi esas olarak iki hususu gözönünde bulundurarak sürdürdük. Birincisi devlet karşısında Patrikhane sahipsiz ve başsız kalamazdı. İkincisi ise devletle uyum içinde ilerlemeden patrik seçiminin fiilen imkansız olduğuydu. Bu iki zaruri şartı göz önünde bulundurarak ve Patrikhanemizin bekasını tehlikeye atmamak adına sayısız fedakarlıklarda bulunduk ve bizi yıpratmaya yönelik kasıtlı protestolara göğüs gerdik. Bütün bunları Patrikhanemizin çıkarlarını gözeterek yaptık.

An itibarı ile sözkonusu referandum üzerinden bir aydan uzun süre geçti. Bu da fiilen patriklik seçimi için işaret edilen zamana tekabül ediyor. Bu sürede seçime elverişli bir ortam oluşması için çabalarımız oldu. Kanaatimizce şu anda bazı temel imkanlara kavuşmuş bulunuyoruz. Bu doğrultuda da patriklik seçimini ilerletmek konusunda harekete geçebiliriz. Değişik vesilelerle sizi seçilmiş kaymakam olarak tanıdığımızı ifade ettik. Ne yazı ki bazı çevrelerin çabalarıyla aramızda belli bir mücadele olduğu izlenimi oluşturuldu. İtiraf etmeliyim ki birbiriyle çelişen, karmaşık dengelerin etkisinde kalarak istemeden de olsa sizi sınırlandırmış olduk. Oysa biz şahsımızda her zaman özverili bir din adamı gördük. Bu mektup tarafımızca size yöneltilmiş bir çağrıdır. İnanıyoruz ki sürecin parantez içine alındığı uzunca bir süre geçirdik. Cemaatimiz patriklik seçimine başlamak için gerekli verilere sahiptir. Dolayısıyla sizi biran önce tertip heyetini oluşturmak ve patriklik kaymakamı sıfatıyla seçim sürecini yönetmek üzere İstanbul’a davet ediyoruz. Bizim artık gönül rahatlığıyla patrikhanenin yönetimini size teslim edebilmemiz için gerekli koşulların olgunlaştığını gözlemlemekteyiz. Bu adımı doğru zamanda atmalıydık ve o zaman gelmiştir. Bize varış tarihinizi bildirirseniz uygun şekilde karşılanmanız için gerekli düzenlemeleri derhal uygulayacağız. Böylece Patrikhane Kilisesine ‘Hraşapar’ duaları eşliğinde girmenizi de sağlamış olacağız. Bu süreçte Patrikhane binasında uygun çalışma imkanlarınızın hazır edileceğini söylemeyi gereksiz buluyoruz. Sizi temin ederim ki önümüzdeki süreçte benim şahsımda size yardımcı olmak için çabalayan bir ruhani kardeş bulmuş olacaksınız. Ayrıca ruhanilerimizin de aynı sorumlulukla yanımızda olacağına da eminim. Tanrı’nın iradesi ile bu zorlu görevi gerçekleştirebileceğimize inaniyorum. Ayrıca belirtmeliyim ki Katolikos hazretlerini de tüm bu gelişmelerden haberdar ettik. Size şimdiden hoş geldiniz diyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Başepiskopos Aram Ateşyan
Patrik Genel Vekili”  

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında