Aurora Uyanan İnsanlık Ödülü Tom Catena'nın

Aurora Uyanan İnsanlık Ödülü, 28 Mayıs’ta Yerevan’da düzenlenen törenle sahibini buldu. İkincisi verilen ödülü Sudan’daki iç savaş bölgesinde çalışan yüzlerce insanın hayatını kurtaran Dr. Tom Catena aldı.

İsmini Ermeni Soykırımı’nda akrabalarının katledilişine tanık olan ve kendisi mucize eseri sağ olarak kurtulan Aurora Mardiganian’dan alan ve bu sene ikinci kez verilen Aurora Uyanan İnsanlık Ödülü’ne, Sudan’daki Nuba Dağlarında bulunan Mother of Mercy Hastanesi’nde görev yapan Katolik misyoneri Dr. Tom Catena layık görüldü. 

500 bin kişinin yaşadığı savaş bölgesinde kalıcı olarak görev yapan tek doktor olan Catena, yaklaşık 10 yıldır çalıştığı hastanede her yıl binden fazla ameliyat yapıyor. 

Aurora Ödülü Seçici Komitesi üyelerinden oyuncu George Clooney, ödülü kazanan Catena için “insanların sabrını ve ruhunu tehdit eden şiddet ve savaş devam ederken, Dr. Catena gibi kendinden feragat ederek diğer insanların hayatta kalmalarına yadım eden insanları tanımak, güçlendirmek ve onurlandırmak önemli. Dr. Catena hepimiz için bir rol modeli ve fark yaratan insanlara bir başka örnek” açıklamasını yaptı.

Aurora Yardımseverlik İnisiyatifi Kurucu Ortaklarından ve Aurora Ödülü Seçici Komitesi üyelerinden Vartan Gregorian da Dr. Catena’yla ilgili yapığı konuşmada, “Onun diğerlerine hizmeti ilham kaynağı ve umuyoruz ki Dr. Catena’nın kurtardığı insanlar minnettarlık çemberini devam ettirecek ve kendileri de kurtarıcılar olacak” dedi.

Aurora Yardımseverlik İnisiyatifi Kurucu Ortaklarından Ruben Vardanyan ise Dr. Catena’nın Aurora Ödülü’nün ruhunun cisimleşmiş hali olduğunu vurgulayarak kendisine zor koşullara rağmen çalışma ilhamı veren ve destekleyen kişi ve kuruluşlara şükran duyduklarını belirtti.

Aurora Ödülü kazananı Dr. Catena’ysa yaptığı konuşmada “hepimizin kardeşlerimize göz kulak olma yükümlülüğü var. Her bir insanın ortak insanlığı tanıması ve ona katkı sağlaması mümkün; bu bizi daha aydınlık bir geleceğe götürebilir. İnancımın rehberliğinde, dünyayı korumak ve onu daha bir yer yapmak için onurlandırıldım” ifadelerini kullandı.

Dr. Catena’yı tebrik edenler arasında, geçen seneki Aurora Ödülü’nün kazananı Marguerite Barankitse de vardı. Barankitse, Aurora Ödülü’nün insanların umudunu diri tutmak için önemli olduğunu belirtti, Dr. Catena gibi bir rol modelin ödülü almasından dolayı gururlu olduğunu söyledi.

Dr. Catena, 100 bin dolarlık bağışın yanı sıra, kendisine ilham veren kişi ve kuruluşlara dağıtmak üzere 1 milyon dolarlık bir fonun da sahibi oldu. Tom Catena, 1 milyon dolarlık fonu ABD merkezli Afrika Misyonu Sağlık Vakfı, ABD merkezli Katolik Sağlık Misyonu Komitesi ve Almanya merkezli, Afrika ülkelerinde sağlık hizmeti veren ‘Aktion Canchanabury’ örgütüne hibe etti.

Aurora Ödülü’ne “cesaretleri ve insan hayatını koruma konusundaki sorumlulukları nedeniyle” aday gösterilen diğer dört finalist Somali’deki Elman Barış ve İnsan Hakları Merkezi (Elman Peace and Human Rights Centre) kurucuları Fartuun Adan ve Ilwad Elman, Afganistan’daki Noor Eğitim ve Kapasite Geliştirme Derneği’nin (Noor Educational and Capacity Development Organization) Genel Başkanı Jamila Afghani, Suriye’deki Madaya Field Hastanesi’nde çalışan Muhammad Darwish ve Kongo’daki Panzi Hastanesi’nin kurucusu olan jinekolog Dr. Denis Mukwege’ydi. 



Yazar Hakkında