Henrikh Mkhitaryan'a madalya

Henrikh Mkhitaryan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın elinden “Birinci Sınıf Vatan Hizmet Madalyasına” layık görüldü.

Birinci Sınıf Vatan Hizmet Madalyası, özellikle yurt dışında kültür, sanat, spor ve siyaset alanında Ermenistan’ı ve Ermenileri temsil eden kişilere veriliyor. Henrikh Mkhitaryan’a 2012 yılında Yerevan Belediyesi tarafından “Onurlu Vatandaş” nişanesi de verilmişti. 

Ödül törenin ardından Mkhitaryan "Serj Sarkisyan bana madalyayı teslim ettiğinde; Ermenileri iyi şekilde temsil ettiğim için teşekkürlerini sundu. Ben de kendisine bu ödüle layık görüldüğüm için çok mutlu olduğumu ilettim” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın imzaladığı yazılı açıklamada "28 Mayıs Cumhuriyet Günü vesilesiyle Mkhitaryan’ı sporda göz kamaştıran performans ve Ermenistan’ı en iyi şekilde tanıtığı için madalyaya layık gördüm" sözlerine yer verildi.

Bilindiği gibi Mkhitaryan, 24 Mayıs’ta UEFA Avrupa Ligi finalinde Hollanda’nın Ajax takımını 2-0 yenen İngiliz kulübü Manchester United, şampiyonluğa ulaştı. Finalde ikinci golü Mkhitaryan attı. Manchester United tarih boyunca ilk kez UEFA Avrupa Ligi Şampiyonu olurken, Mkhitaryan, UEFA Avrupa Ligi finalinde oynayıp gol atan ve şampiyonluğu kazanan ilk Ermeni futbolcu oldu.

Henrihk Mkhitaryan 21 Ocak 1989’da Yerevan’da doğdu. Kariyerine 2006 yılında Ermenistan’da Pyunik takımı ile başlayan Henrikh, hızlı bir şekilde tanındı. Futbolcu 2012 yılında Ukrayna Premier Ligi'nin en iyi futbolcusu seçildi. Ayrıca 2009, 2011 ve 2012 yıllarında Ermenistan'da Yılın Futbolcusu seçildi.Babası, Ermenistanlı ünlü forvet Hamlet Mkhitaryan’ı beyin tümörü rahatsızlığı ile kaybettiğinde sadece 7 yaşında olan Heinrikh, röportajlarında babasını rol model aldığını ve her başarı anında babasının kendisini gördüğünü düşünerek teselli bulduğunu söylüyor. Babasının ölümünden sonra, 1990 yılında annesi ile Fransa’ya yerleşen Henrihk Mkhitaryan, 1995 yılında Yerevan’a geri döndü. Spor akademisine paralel olarak Yerevan’daki St. Petersburg Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi alan Henrihk o yıllarda hukuçu olmak hayalleri kurmuş, ama yeteneği keşfedildikten sonra futbol herşeyin önüne geçmiş. Yedi dil konuşan Mkhitaryan, bu dillerden dördünü çocukken evde öğrenmiş. Ermenistanlıların Heno dediği Avrupa’da ise Micki olarak bilinen ünlü futbolcu Ermenistan ve Karabağ’ı sık sık ziyaret ederek, gençler ve sporcular ile buluşuyor.

Etiketler

Henrikh Mkhitaryan


Yazar Hakkında