Trump'tan gezegene darbe: ABD Paris Anlaşması'ndan çekiliyor

ABD Başkanı Donald Trump, iklim değişikliğiyle küresel mücadeleyi hedefleyen Paris Anlaşması'ndan çekilme kararı aldığını açıkladı.

ABD Başkanı Trump, Paris Anlaşması'nı “ABD'nin refahını diğer ülkelere dağıtmanın yolu” olarak tanımladı, ülkesinin anlaşmadan çekildiğini açıkladı.

Paris İklim Anlaşması Aralık 2016’da Türkiye ve ABD’nin de aralarında olduğu 190’ı aşkın ülke tarafından imzalanmıştı. Anlaşmanın en önemli hedefi, iklim değişikliğini 2100’de sanayi öncesi döneme göre 1.5 derece sınırlandırmak. 2020’de yürürlüğe girmesi planlanan anlaşma tüm AB üyeleri, Hindistan ve Çin dahil 147 ülkede onaylanmış durumda. Türkiye de anlaşmayı imzaladı ancak hala yürürlüğe sokmadı

Trump: ekonomik ve finansal yüklerden kurtulacağız

Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın açıklamasında "Anlaşmanın iklim değişikliğiyle mücadeleyi değil, diğer ülkelere ABD'ye karşı ekonomik avantaj kazandırmayı amaçladığını" savundu:

"ABD, ülkemi ve Amerikan vatandaşlarını korumaya yönelik ulvi görevimi yerine getirebilmem için Paris İklim Anlaşması'ndan çekilecek. Onun yerine Amerikalı şirketlere, çalışanlara ve vergi mükelleflerine daha adil şartlar sunan bir Paris Anlaşmasının ya da tamamen yeni bir sözleşmenin müzakerelerine başlayacağız".

Anlaşmanın Çin ve Hindistan gibi ülkelere daha gevşek koşullar sunduğunu savunan Trump, "Gerçek şu ki Paris Anlaşması en çok ABD'ye olmak üzere aşırı adaletsiz" dedi, anlaşmanın ekonomik üretimde kayıp anlamına geleceğini söyledi: 

"Ulusal Ekonomik Araştırma Derneği'nin araştırmasına göre, önceki yönetim tarafından verilen taahhütlerin yerine getirilmesi 2040 itibariyle kağıt üretimini yüzde 12, çimento üretimini yüzde 23, demir ve çelik üretimini yüzde 38, doğalgaz üretimini yüzde 31 ve kömür üretimini yüzde 86 azaltacak. Bunun ekonomiye kaybedilen üretim açısından maliyeti 2040 itibariyle yaklaşık 3 trilyon dolar ve 6,5 milyon endüstriyel istihdam olacak. 

"ABD bugün itibariyle hiçbir bağlayıcılığı olmayan Paris Anlaşması çerçevesindeki tüm uygulamaları sonlandıracak. Anlaşmanın getirdiği devasa ekonomik ve finansal yüklerden kurtulacak.” 

ABD’nin anlaşmadan resmi olarak çekilmesi Kasım 2020’yi bulacak.

"Tarihi hata"

Trump’ın açıklamasının ardından Avrupa Parlamentosu üyelerinden ve bilim insanlarından tepkiler gelmeye başladı.  

bianet’te yer alan habere göre, Avrupa Parlamentosu Üyesi, Almanya Milletvekili, Çevre, Kamu Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi Üyesi Jo Leinen Trump’ın gezegenin geleceğini riske atan tarihi bir hata yapmak üzere olduğunu ve sorumsuzluk yaptığı ifade etti. Trump’ın politikasını “bencil ve dar görüşlü” olarak tanımlayan Leinen, “Avrupa’nın cevabı çok açık ve net olmalıdır: Paris Anlaşması’ndan geri dönülemez ve bağlayıcı taahhütlerden vazgeçip çıkmak kabul edilebilir değildir. Şimdi küresel toplum birlikte durmalı ve Paris Anlaşması’na bağlılığı konusunda hiçbir tereddüte mahal vermemelidir” dedi.  

Avrupa Parlamentosu, Hollanda Milletvekili; Çevre, Kamu Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi Üyesi Bas Eickhout da “Son G7 zirvesinde Trump’ın ne kadar yalnız bir konumda olduğunu açıkça görüldü. Şimdi de Paris Anlaşması’ndan çıkmaya karar verdi, Suriye ve Nikaragua ile birlikte durmayı tercih ediyor” dedi ve Fransa ve Almanya başta olmak üzere tüm taraflara birlikte durma çağrısı yaptı. 

Biliminsanı, eski Polonya Çevre Bakanı Prof. Maciej Nowicki ise iklimin Trump’a rağmen korunması gerektiğini ifade etti, “Olumsuz etkilerini tam olarak hissedecekler kimdir? Uzun dönemde, bunu hissedecek olan ABD’nin kendisidir, ekonomik olarak ve siyaseten. ABD vatandaşları ve örneğin ABD’li düşük karbonlu teknoloji sektörü de ekonomik olarak zarar görecek” dedi. 



Yazar Hakkında