Beş ülke Katar'la diplomatik ilişkilerini kesti

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen “bölgeyi istikrarsızlığa sürüklediği” gerekçesiyle Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı.

Katar'ın terörist grupları desteklediği gerekçesiyle kesilen diplomatik ilişkiler sonrası Suudi Arabistan devlet haber ajansı SPA, ülke ile sınırların kapandığını, kara, deniz ve hava bağlantılarının kesildiğini açıkladı.

Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'de Husilere karşı oluşturulan Uluslararası Koalisyon Komutanlığı da Katar'ın koalisyondaki rolünün sona erdiğini duyurdu.

SPA, Suudi Arabistan'ın Yemen'de Katar ile yaptığı işbirliğinin, Katar'ın "El Kaide, IŞİD ve isyancı militanlara" destek vermesi yüzünden sona erdiğini ifade etti.

Mısır da bütün hava sahasının ve limanlarının Katar ulaşımına kapandığını açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri ise Katarlı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 48 saat verdiğini belirtti.

 4 ülkenin Katar'la diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından Yemen de kısa süre önce benzer bir adım attı. Yemen, Katar'ın uluslararası koalisyondan çıkarılması kararını da desteklediğini belirtti.

Bahreyn devlet haber ajansı da "Bahreyn'in güvenliğini ve istikrarını tehdit ettiği ve içişlerine karıştığı için" Katar ile ilişkilerini kestiğini aktardı.

Açıklamanın ardından Katar'dan ilk tepki geldi. Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'hiçbir gerçekliği olmayan iddia ve suçlamalar' ile alındığı belirtilen kararın 'gerekçesiz' olduğu kaydedildi ve "Esefle karşılıyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

Katar Dışişleri Bakanlığı, haklarında yürütülen 'yalan' kampanyanın Körfez Ülkeleri'ne zarar vereceğini de dile getirdi. 

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'dan taraflara diyalog çağrısı geldi. Tillerson, "Tarafların, birlikte oturup farklılıklarını konuşmasını destekliyoruz. Körfez İşbirliği Konseyi dağılmamalı" dedi.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında