Agos'ta bu hafta

Agos'un 8 Haziran tarihli sayısından öne çıkan haberler, söyleşiler, yorumlar...

AGOS’UN SADECE OKURU DEĞİL, DESTEKÇİSİ OLUN 

E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN 

*Aznavour Ev-Müzesi Yerevan’da açıldı

Efsanevi müzisyen Charles Aznavour’ın ev-müzesi 1 Haziran’da  Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, şarkıcının oğlu Nicolas Aznavour ve misafirlerin katıldığı bir törenle Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da açıldı.

* SÖYLEŞİ - Savaş tacirlerinin İran’la ilgili çıkardıkları seslere karşı uyanık olalım’

Hindistanlı gazeteci, yazar ve akademisyen Vijay Prashad'la, 'Ulusun Ölümü ve Arap Devriminin Geleceği’ kitabı vesilesiyle Ortadoğu’daki son gelişmeler hakkında konuştuk.

* İki emeklilik fonuna Türkiye yasağı

Hürriyet gazetesinde 2 Haziran’da ‘California’da Ermenileri sevindiren karar’ başlıklı bir haber yayınlandı. California Eyalet Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edilen bir yasa tasarısından söz eden haberle ilgili olarak, ABD’nin önde gelen Ermeni avukatlarından ve Ermeni Avukatlar Birliği eski Başkanı Edvin Minassian’ın yazdığı haber analizi sunuyoruz.

* Ardına bakma yolcu 

Paris-Saclay Üniversitesi doktora öğrencisi Cem İskender Aydın ve  İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nde çalışmalarına devam eden Dr. Ethemcan Turan, Trump’ın Paris Anlaşması’ndan çekilme kararının küresel anlamda iklim değişikliğiyle mücadelede nelere mal olacağını yazdı. Görünen o ki Trump’ın kararı sürpriz olmamakla birlikte, iklim krizinin ana akım politikalar tarafından nasıl evcilleştirilebildiğini göstermesi açısından önemli.

* DEFİNE TEFRİKASI - 'Islık çalarlar, yanıt veririz’

Mehmet Said Aydın'ın kaleme aldığı 'Define Tefrikası' - ikinci bölüm.

* Çocuk gazeteciler veda ediyor

Karagözyan Okulu öğrencilerinin iki sene boyunca gazete sayfalarımızı renklendirdiği ‘Agos Öğrencilerle’ projesi sona eriyor. Son sayıda okuldan ve gündelik hayattan ilginç haberlerin yanı sıra çocuk gazetecilerin geçtiğimiz seneye dair genel değerlendirmesi de yer alıyor. ‘Agos Öğrencilerle’nin son sayısında, klasik ‘soğuk espriler’ köşesinin olmaması ise düşünülemezdi...

KÜLTÜR SANAT

*Cümbüş Cemaat’le Cannes’da Rebetiko rüzgârı

Cümbüş Cemaat'ten Cem Köklükaya ve Burhan Hasdemir Cannes yolculuklarını anlattı.

*Biberyan’ın ‘Meteliksiz Âşıklar’ı Türkçede

20. yüzyılın en önemli Ermeni yazarlarından biri olarak kabul edilen Biberyan’ın ‘Angudi Siraharner’ adlı romanı, yayımlanmasından 55 yıl sonra Türkçeye kazandırıldı. Çevirisini Natali Bağdat’ın üstlendiği roman, Aras Yayıncılık tarafından ‘Meteliksiz Âşıklar’ adıyla ve edebiyat tarihçisi Marc Nichanian’ın sunuş yazısıyla yayımlandı.

*Türkiye’de yayımlama özgürlüğü yine sansürle dolu

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Haziran 2016 – Haziran 2017 arasına odaklanan yayınlama özgürlüğü raporu yayımlandı.

TOPLUM 

*‘Müteşebbis Heyet’in kurulmasıyla süreç resmen başlar’

1 Haziran Perşembe günü Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nde yapılan Hraşapar (Karşılama) ayiniyle Değabahlık görevine resmen başlayan Başepikopos Karekin Bekçiyan’la Patrik seçimi süreci ve Ermeni toplumunun sorunları üzerine konuştuk.

ORTA SAYFA 

1919 Kilikyası’nda Ermeni Tiyatro yaşamı

Halep doğumlu Ermenistan’da yaşayan tarihçi Bahtiyar Hovagimyan 1915 Soykırımı sonrasında Ermenilerin Halep ve Kilikya’da tiyatro sanatını yeniden yeşertme çabalarına ışık tutan bir makale kaleme aldı. Hovagimyan 1919 yılının Kilikya basınını tarayarak ünlü Ermeni tiyatro adamı Aşot Madatyan’ın Halep, Adana ve Mersin’de gerçekleştirdiği temsilleri ve bu temsillerin yansımalarını yazdı. İlk bölümünü geçen hafta Agos’ta Ermenice sayfalarda yayınladığınız bu makalenin tamamını Türkçe olarak da yayınlıyoruz.

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

Agos'ta bu hafta