"Kılıç ve Af Örgütü hazırladıkları raporlar yüzünden hedef alınıyor"

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin yönetim kurulu avukat Taner Kılıç’ın tutuklanmasıyla ilgili bir açıklama yayımladı. Tutuklama kararının adaletsiz olduğunu belirten HRW, Kılıç’ın serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin yönetim kurulu başkanı olan Avukat Taner Kılıç, 6 Haziran’da ‘FETÖ üyeliği’ iddiasıyla gözaltına alınmış, 9 Haziran 2017 gecesi çıkarıldığı İzmir 3. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanmıştı.  

Uluslararası Af Örgütü Türkiye’nin kurucularından olan ve özellikle mülteci hakları konusunda etkin bir role sahip olan Taner Kılıç, 2014 yılından bu yana da örgütün yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. 

HRW yaptığı açıklamada, Kılıç’ın suç delili taşımayan bazı bilgilerce tutuklandığını belirtti. HRW Avrupa ve Orta Asya direktörü Hugh Williamson “Taner Kılıç’ın gözaltına alınması ve şimdi de tutuklanması bir adalet komedisidir. Türkiye yetkili makamları Kılıç’a yöneltilen suçlamaları derhal düşürmeli ve Kılıç’ı bir an önce serbest bırakmalıdır” dedi. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün incelediği mahkeme kararında, 2014 yılında Kılıç’ın telefonunda Gülen hareketinin kullandığı bir emniyetli mesajlaşma aplikasyonunun (Bylock)  bulunduğuna dair bir rapora, kayınbiraderinin kapatılan Zaman gazetesinin genel yayın yönetmen yardımcısı olmasına, Kılıç’ın geçmişteki Zaman gazetesi aboneliğine ve çocuğunun olağanüstü hal döneminde kapatılan bir okula gitmiş olmasına atıf yapılıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yapılan açıklamada, kararda anılanların hiçbirinin, herhangi birinin tutuklu yargılanmasına gerekçe oluşturacak veya bir suçlamayı destekleyecek nitelikte suç delilleri sayılamayacağını söyledi.

Williamson, Kılıç’ın tutuklanmasının Uluslararası Af Örgütü’ne yönelik siyasi kampanyanın bir parçası olduğunu vurguladı,  “Kılıç’ın ve Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’de insan haklarında giderek derinleşen kötüye gidişe ilişkin hazırladıkları raporlar yüzünden hedef alındığı anlaşılıyor” dedi. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Avrupa Birliği’ne üye ülkelere, AB kurumlarına ve ABD hükümetine de Kılıç’ın serbest bırakılması için baskı yapma çağrısında bulundu.

 

 

 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında