Şirin Tekeli mor kıyafetli kadınlar tarafından uğurlanacak

Türkiye’de kadın çalışmalarının önemli isimlerinden feminist aktivist, çevirmen, akademisyen, yazar Şirin Tekeli 73 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi yarın mor kıyafetli kadınlar tarafından Bodrum’dan İstanbul’a uğurlanacak.

Şirin Tekeli’yi yarın kadınlar mor kıyafetlerle Bodrum’dan İstanbul’a uğurlayacak.

Kadınlar yarın (15 Haziran) saat 12.30’da Konacık Belediyesi Cenaze işleri önünde toplanacak. 12.30’da Bodrum’dan 13.15’te Bodrum Milas Havalimanı’na hareket edilecek. Tekeli’nin bedeni 15.30 Bodrum İstanbul Türk Hava Yolları uçağı ile İstanbul’a gelecek. 

Saat 19.00'da bedenini bağışladığı Çapa Tıp Fakültesi önünde toplanılacak. 

Tekeli'nin, hayatını kaybetmeden önce Çapa Tıp Fakültesi'ne bağışladığı bedeni, tıp öğrencilerinin eğitimi için kullanılacak.  

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri’nin jürisinde de yer alan 73 yaşındaki Tekeli, geçtiğimiz günlerde sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. 

Şirin Tekeli kimdir?

Şirin Tekeli 1944’te Ankara’da doğdu. Lise öğrenimini Ankara Kız Lisesi’nde tamamladı. 1961-1963 arasında Paris’te Fransızca öğrendi ve hukuk fakültesine başladı, daha sonra İsviçre’deki Lozan Üniversitesi’nde siyaset bilimi öğrenimi gördü.

1968-1981 arasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistanlık öğretim üyeliği yaptı. Kadınların siyasete katılımı üzerine karşılaştırmalı bir araştırma olan doçentlik tezi, ‘Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat’ başlığıyla yayımlandı (Birikim Yay., 1982). 

1981’de YÖK’ün yürürlüğe girmesi üzerine istifa ettiği üniversiteye bir daha dönmedi. Feminist hareketin içinde yer aldı; Medeni Kanun değişikliği için dilekçe kampanyasına (1984), dayağa karşı protesto yürüyüşüne (1987), Kariye Şenliği’ne (1987) katıldı. 1989'da Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın kuruluş çalışmalarını başlattı. 1996’ya kadar kütüphanede gönüllü olarak çalıştı. 

1988’de ‘Kadınlar İçin’ başlıklı makaleler derlemesi (Alan Yay.), 1990’da ise Meryem Koray’la birlikte yazdığı ‘Kadınlarla İlgili Eşitlik Politikaları’ kitabı (TÜSES) ve derlediği ‘Kadın Bakış Açısından Türkiye’de Kadınlar’ (İletişim Yay.) kitabı yayımlandı. 1997’de KA-DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği), Anakültür Kooperatifi ve Winpeace - Türk ve Yunan Kadınları Barış Girişimi’nin oluşumunda kurucu olarak yer aldı.  

Şirin Tekeli'nin yayınlanan son kitabının adı "Feminizmi Düşünmek" idi (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları-2017).

OKUMAK İÇİN TIKLAYIN - Siyasetin kadınla zorlu imtihanı 


Etiketler

Şirin Tekeli


Yazar Hakkında