CHP’nin 'Adalet Yürüyüşü' başladı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, bugün saat 11.00’de üzerinde ‘Adalet’ yazacak afişle Ankara Güvenpark’tan İstanbul’daki Maltepe Cezaevi’ne yürüyüş başlatacaklarını söyledi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Berberoğlu’nun tutuklanması üzerine, bugün saat 11.00’de Ankara Güvenpark’tan İstanbul’a “Adalet Yürüyüşü” başlatma kararı aldı. Kılıçdaroğlu, “Elimde sadece bir afiş olacak, adalet yazacak üzerinde ve yürüyüşümüzü başlatacağız. Adalet ve demokrasi Türkiye’ye gelinceye kadar’’ ifadelerini kullandı.

Yürüyüş Güvenpark'ta saat 11.00'de başladı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP'li milletvekillerinin de katıldığı yürüyüşün Maltepe Cezaevi'ne kadar sürmesi ve yaklaşık 25 gün boyunca devam etmesi bekleniyor. İlk altı gün Ankara sınırı içinde yürüyüş sürecek. 

Yürüyüş boyunca parti pankartı kullanılmayacak, kitlenin elinde sadece 'adalet' yazan pankartlar bulunuyor. 

Kılıçdaroğlu: Bıçak kemiğe dayandı 

Kılıçdaroğlu, Güvenpark'tan yürüyüşe başlarken kısa bir konuşma yaptı, 'bıçak kemiğe dayandı, adalet hepimize lazım. Adaleti elde edinceye kadar mücadele edeceğiz' dedi. Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: 

"Kendi ülkemizde insanca yaşamak istiyoruz. Gazetecilerin, milletvekillerinin hapiste olmasın istemiyoruz. Bir dikta yönetimiyle karşı karşıyayız. Yeter diyoruz. Bu ülkeye adalet ya gelecek ya gelecek. Eğer bir bedel ödemek gerekiyorsa o bedeli biz ödeyeceğiz. Adalet, bu soylu kavramın gereğini yapmak zorundayız.Bu yürüyüşün bir siyasal partiyle ilgisi yok. Kutlu bir yürüyüştür, adaleti isteyen herkes bu yürüyüşe destek vermek zorundadır." 

Berberoğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait tırların durdurulmasıyla ilgili görüntülere ilişkin davada, görüntüleri eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Müdürü Can Dündar'a vermekle suçlanıyordu. 

Müebbet kararı 25 yıl hapis cezasına çevrilen Berberoğlu tutuklanarak, Maltepe Cezaevi'ne gönderildi.

Berberoğlu’nun şu anda kaldığı Maltepe Cezaevi’nde sonlanacak yürüyüşün 25 gün sürmesi öngörülüyor. Maltepe Cezaevi’ne giderken, partinin il örgütleri de İstanbul’a yürüyüş başlatacak. MYK’dan sonra Genel Merkez’de milletvekilleriyle bir toplantı daha yapan Kılıçdaroğlu, toplantıların tamamlanmasından sonra basının karşısına geçti. “Adaleti mumla aradığımız günlerdeyiz’’ diyen Kılıçdaroğlu, bu tabloyu 20 Temmuz darbesinin ortaya çıkardığını kaydetti. Asıl suçluların yargılanmadığı masum insanların yargılanıp hapsedildiği bir sürecin yaşandığını söyleyen Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Yasadışı yollardan eğer dışarıya silah götürüyorsa birileri, o kişilerin yargılanması lazım ama gün gelecek onlar yargılanacaklar. Sayın Enis Berberoğlu, hiçbir veri ve delil olmaksızın 25 yıla mahkum ediliyor. Bu kararı verenler bu kararın altında kalacaklardır. 20 Temmuz darbesini yapanlar adaleti, demokrasiyi yok etti bu ülkede. Hâkim hâkim olmaktan çıktı.

Ankara Valiliği'nden yürüyüşe ilişkin açıklama

Yürüyüşte alınacak tedbirleri açıklayan Ankara Valiliği, katılımcıların Güvenpark'taki alana üst araması yapılarak alınacağını belirtti.

Ayrıca yürüyüşün Ankara il sınırları içindeki kısmına, "katılımcıların güvenliğini ve trafik düzenini sağlamak amacıyla" sadece Valiliğe bildirilen sayıda kişinin katılabileceği bildirildi.

Yürüyüş, Ankara il sınırıları içinde E-5 Karayolu güzergahında yapılacak.

Ayrıca Valilik, il merkezinden sonra yürüyüşe devam edecek olanlardan, "güvenlik kuvvetlerince kendilerinin tanınabilmesi ve güvenliklerinin sağlanabilmesi için pazu bandı, yelek ve yaka kartı" kullanmalarını istedi.

Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasıyla tutuklu milletvekillerinin sayısı 12'ye yükseldi.

Berberoğlu, CHP'den tutuklanan ilk milletvekili oldu, HDP'nin ise 11 milletvekili cezaevinde.

Erdem Gül: Gazeteciliği engelleme davası 

Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gül, tutuklama kararının ardından şunları söyledi:

"Uzun söze gerek yok arkadaşlar. Ortada bütün bu tanık olduğumuz yargılama ve iki tane haber. Ve onun sonucunda bir müebbet çıkardı bu mesele. Doğrudan doğruya gazetecilik davasıdır bu. Ülkede gazeteciliği engelleme davasıdır bu. Gazetecilik açısından hakkaten vahim durumdayız. İki haber dışında hiçbir delil bulunmamaktadır".

Gül ve Dündar hakkıdaki yargılama devam edecek.


Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında