Ödül nöbetini devralan doktorlar Yerevan’a döndü

Bu sene ikinci kez verilen Aurora Uyanan İnsanlık Ödülü’nün sahibi doktor Tom Catena’nın ödül törenine katılabilmesi için, Catena’nın 10 yıldır çalıştığı Sudan’daki iç savaş bölgesine onun yerine sağlık hizmeti vermek amacıyla üç Ermeni doktor gitmişti. Doktorlar nöbetlerini bitirip Ermenistan’a döndü ve izlenimlerini basınla paylaştı.

Sudan’daki Nuba Dağlarında bulunan Mother of Mercy Hastanesi’nde çalışan Katolik misyoneri Dr. Tom Catena, 500 bin kişinin yaşadığı savaş bölgesinde kalıcı olarak görev yapan tek doktor. ABD’li doktor Catena, Sudan’a çatışmasızlık döneminde gelmiş, 2011 yılında iç savaşın başlamasıyla pek çok yabancı misyon görevlisi Sudan’ı terk ederken o gitmeyi reddederek ülkede kalmıştı. 

Yaklaşık 10 yıldır çalıştığı hastanede her yıl binden fazla ameliyat yapan Dr. Catena, geçtiğimiz sene de Aurora Uyanan İnsanlık Ödülü’ne aday gösterilmiş, fakat tek doktor olarak çalıştığı bölgeyi bırakıp ödül törenine katılamamıştı. 

Bu sene ödülün sahibi olan Tom Catena’nın, 28 Mayıs’ta Yerevan’da düzenlenen ödül törenine katılabilmesi için, Ermenistan’dan üç doktor, Nuba Dağları’nda bulunan Mother of Mercy Hastanesi’ne ‘nöbetçi doktor’ olarak gittiler. Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın Askeri Hastanesi’nde çalışan Yarbay Kevork Voskanyan, Binbaşı Hayk Hovhannisyan ve Kenya, Malindi’de insani yardım görevi için bulunan doktor Armine Barkhudaryan, Nuba Dağları’ndaki göreve gitmeden önce yaptıkları açıklamada, Tom Catena’nın misyonunun kendileri için ilham verici olduğunu, bu görev kendilerine verildiği içi gurur duyduklarını söylemişlerdi. 

Catena’nın görev yerine dönmesinin ardından Voskanyan, Hovhannisyan ve Barkhudaryan 10 Haziran’da Sudan’dan başkent Yerevan’a döndü.  

Havalimanında gazetecilere konuşan Binbaşı Hayk, Sudan’da oldukları dönem boyunca yaklaşık 200 hastaya baktıklarını söyledi. Hastaları ilaçla muayene etmenin yanı sıra cerrahi müdahalelerde de bulunan ve doğum yaptıran ekipte yer alan doktor Barkhudaryan, özellikle ayrılık zamanının çok duygusal olduğunu, yerel halkın kendileriyle yakın bir ilişki duyduğunu söyledi.

“Gerçek özveri”

Yarbay Kevork Voskanyan ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Sudan’da kaldıkları süre boyunca kendini adama ve özverinin gerçekte ne anlama geldiğini anladıklarını belirtti, “Bazen küçük şeylerden çok gurur duyuyor ve bu yaptıklarımızı yardımseverlik olarak kabulleniyoruz. Gerçek özverinin ne olduğunu anlamak isteyenler gidip Tom Catena’nın hayatını görmeli” dedi. 

Savaş ya da etnik çatışmalar gibi felaketlerde insan hayatını korumak için olağanüstü çalışmalar yürüterek hayatlarını tehlikeye atan insanların onurlandırılması için verilen Aurora Uyanan İnsanlık Ödülü, ismini 1915 Ermeni Soykırımı’nda akrabalarının öldürülüşüne tanık olan ve kendisi mucize eseri sağ olarak kurtulan Aurora Mardiganian’dan alıyor. 66 ülkeden 550 aday arasında seçilen 5 finalistten biri olan Dr. Catena, 100 bin dolarlık bağışın yanı sıra, kendisine ilham veren kişi ve kuruluşlara dağıtmak üzere 1 milyon dolarlık bir fonun da sahibi olmuştu. Tom Catena, 1 milyon dolarlık fonu ABD merkezli Afrika Misyonu Sağlık Vakfı, ABD merkezli Katolik Sağlık Misyonu Komitesi ve Almanya merkezli, Afrika ülkelerinde sağlık hizmeti veren ‘Aktion Canchanabury’ örgütüne hibe etmişti.



Yazar Hakkında