Gözler Ateşyan’ın istifasına çevrildi

Patrik seçimi süreci için Değabah Bekçiyan görevi devralmak üzere İstanbul’a davet edildi ancak Ateşyan henüz Patrik Genel Vekilliği’nden istifa etmiş değil. Agos’a konuşan Değabah Bekçiyan “İstanbul’a döndüğümde Ateşyan Sırpazan’ın istifasını bekliyorum” dedi. Bekçiyan’ın dönüşüyle adımların da hızlanması ve Valilik’le bir görüşme yapılması bekleniyor

Patriklik seçimi sürecinde sıra somut adımlara geldi. Sürecin Değabah Bekçiyan’ın İstanbul’a dönmesiyle hızlanması bekleniyor. 

Değabah Karekin Başepiskopos Bekçiyan 1 Haziran’daki Hraşapar ayininden sonra Ermenistan ve Almanya’yı kapsayan bir seyahate çıkmıştı. Bekçiyan bu süreçte Eçmiadzin’de yapılan Ruhani ve Sivil Temsilciler toplantısına katılmıştı.

Değabah Karekin Bekçiyan Ermenistan dönüşü yardımcısı Başrahip Serope İsahanyan’la Almanya’ya döndü. Değabah Karekin Bekçiyan İstanbul’daki süreci tam anlamıyla yönetmek için 11 Haziran Pazartesi günü Almanya Dini Önderliği’nden istifa ederek görevini Başrahip Serope İsahanyan’a teslim etti.

Bekçiyan salı günü dönüyor

Bu süreçte Başepiskopos Aram Ateşyan Ruhani ve Sivil Temsilciler Toplantısı için gititiği Ermenistan’da Azadutyun haber kanalına konuşmuş ve henüz istifa etmediğini hatırlatmıştı. Şimdi artık dikkatler bundan sonra atılacak adımlara çevrildi. Son gelişmelerle ilgili  Değabah Karekin Başepiskopos Bekçiyan ve Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan ile konuştuk. Bekçiyan süreç hakkında şunları söyledi:

“Ermenistan’daki toplantı çok verimli ve olumlu geçti. İstanbul’a döndüğümde Aram Sırpazan’ın yazılı olarak istifasını sunmasını bekliyorum. İstifa açıklamasını basın yoluyla toplumumuzun üyeleriyle paylaşacağız. Şu an itibariyle tarihlerimiz net değil. Ben İstanbul’a 20 Haziran Salı günü geleceğim. Geldikten sonra da ilk olarak Ruhani Genel Meclisi’ni toplayacağız. Toplantıdan sonra İstanbul Valiliğiyle görüşüp kararlarımızı bildireceğiz.  Bu süreçten sonra da Müteşebbis Heyeti’ni kurmak için bir toplantı tertip edeceğiz. Daha önceden de belirttiğim gibi bu takvimin tarihi ben geldikten sonra belli olacak. İstanbul’a geldikten sonra takvimimiz çok yoğun olacak tam gaz çalışmalara başlayacağız.”

“İstifa etmezse meclis azledebilir”

Episkopos Sahak Maşalyan da sürece dair görüşlerini paylaştı. Maşalyan Ateşyan’ın Bekçiyan döndüğünde istifasını sunmaması durumunda Ruhani Meclis’in kendisini azledebileceğini söyledi. Maşalyan şöyle konuştu:

“Ermenistan’daki toplantı çok verimli geçti çeşitli istişareler yapıldı ve barış içerisinde geçen bir toplantı oldu. Vehapar Karekin II Aram Sırpazan’la görüşme yaptı ve muhtemelen Aram Sıprazan, Değabah Karekin Sırpazan geldikten sonra Ruhaniler Genel Meclisi toplantısında resmi istifasını sunacak. Aram Sırpazan’ın istifasından sonra da resmen süreç başlamış olacak. Değabah Karekin Sırpazan 20 Haziran’da İstanbul’da olacak. İlk olarak Ruhaniler Genel Meclisi’ni toplayacak, orada Değabah’a yasal yetkilendirmeleri yapılacak, mazbataları hazırlanacak. O toplantıda Aram Sırpazan’ın istifasını sunacağını düşünüyorum, ki istifa sunulmadığı takdirde bile o meclis kendisini azledebilir. Çünkü o meclis Aram Sırpazan’ı Patrik Genel Vekili olarak görevlendirdi, azledebilme yetkisi de var. Zannetmiyorum bu tip senaryoların olacağını. Ruhani Meclis toplantısından sonra Valiliğe gidilmesi gerekiyor, ondan sonra da Müteşebbis Heyeti kurulması için çalışmalara başlanacak. Ben sürecin bu ay sonuna kadar tamamlanacağını düşünüyorum. Çalışmalar sona erdikten sonra da tarih saptamak için Müteşebbis Heyeti’nin çalışmalarını beklememiz gerekiyor.”

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.