''Karabağ sorunu barışçıl yöntemlerle çözülmeli''

Güney Kafkasya ziyareti kapsamında Ermenistan'a giden Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Karabağ sorununun çözümü AB’nin öncelikli meselelerinden biri olarak kalmaya devam ettiğini belirterek, 'Karabağ problemi barışçıl yollarla çözülmeli' çağrısı yaptı. Rompuy Ermenistan ve Azerbaycan'ı ateşkese uymaları yönünde uyararak AB'nin deneyimini paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Yukarı Karabağ probleminin barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini söyledi.

Güney Kafkasya ziyareti çerçevesinde Ermenistan'a giden Rompuy, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyanla basın toplantısı düzenledi.

AB Başkanı Herman Van Rompuy, Ermenistan ve Azerbaycan'ı aralarındaki çatışmaları sona erdirmesi konusunda uyardı ve AB'nin deneyimini paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti.

Ateşkese uyulması için çağrı

Yukarı Karabağ probleminin barışçıl yollarla çözülmesinin AB'nin öncelikli konularından olduğunu vurgulayan Rompuy, bu yolla bölgede barış ve istikrarın egemen olacağını ifade etti.

Van Rompuy çözüm için tarafların karşılıklı güveninin gerekli olduğunun altını çizerek, tampon hattaki olaylara izin verilemiyeceğini vurguladı ve kayıp yakınlarına taziyelerini belirtti. Ateşkes kurallarına uyulmasını isteyen Rompuy, Karabağ bölgesinde yeni çatışmaların olmasından kaçınmaları için iki ülkeye uyarıda bulundu.

Militarist retorikten uzak durun

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Rompuy, ″Çatışma sadece barışçıl müzakereler aracılığıyla çözümlenmeli, bu status-quo’yu değiştirmeye olanak sağlar ve aynı zamanda bölgeye barış ve istikrar galip gelir. AB kendi tarafından AGİT Minsk Grubu eşbaşkanı ülke liderlerinin Los Cabos’ta yaptıkları duyuruyu destekliyor″ dedi.

Van Rompuy, çatışma taraflarının ateşkes rejiminin muhafazasına yönelik mutabakata saygı duymaları gerektiğini ve militarist retorikten uzak durmaları gerektiğini kaydederek ″AB deneyimini paylaşmaya hazır″ dedi.

Herman Van Rompuy'un Güney Kafkasya turu çerçevesinde perşembe günü Azerbaycan'a gitmesi bekleniyor.