''Her inanç kendi din adamını yetiştirebilmeli''

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ruhban okulu ile ilgili olarak 'Din adamları için başka ülkelere muhtaç olunmamalı' dedi. Ekümenik Patrik Bartholomeos, 'Ruhban okulumuzun da tekrar açılması doğrultusunda yaptığınız açıklamaları memnuniyetle izliyoruz ve size şükranlarımızı arz ediyoruz” ifadesinde bulundu. Görmez, bu görüşmeleri sıklaştırmaları gerektiğini dile getirdi.

Patrik Bartholomeos, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in ziyaretinden dolayı büyük bir sevinç ve onur duyduklarını söyledi. Görmez de, gecikmiş de olsa bu tür ziyaretlerin sık sık yapılmasını istedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 'Ruhban okulu ile ilgili din adamları için başka ülkelere muhtaç olunmamalı' dedi. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, din, inanç, eğitim özgürlüğü ve mabet masuniyeti gibi konularda Müslümanlar için istedikleri her şeyi gayrimüslimler için de istediklerini belirtti. Dünyada farklı dini inançlara mensup insanların inançlarını özgürce yerine getirmesi gerektiğini belirten Görmez, ruhban okulunun açılması konusunda olumlu konuştu. Görmez, ruhban okulunun tarih boyunca olduğu gibi mevzuat çerçevesinde varlığını devam ettirmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Görmez, geçtiğimiz yıl kendisini ziyaret eden ve patrikhaneye davet eden Ekümenik Ortodoks Patriği Bartholomeos’a iade-i ziyarette bulundu. Cumhuriyet tarihi boyunca ilk resmi ziyaret olma özelliğini taşıyan görüşme için Görmez, patrikhaneye saat 12.30 sıralarında geldi. Görmez'i kapıda Patrik Vekili Metropolit Stefanos karşıladı. Patrik Bartholomeos, taht salonunun girişinde Görmez'i karşıladı. Taht salonuna birlikte giren Görmez ve Bartholomeos, burada bir süre sohbet etti. Daha sonra manastırda öğle yemeği yendi. Öğle yemeğinde, kuzu tandır, zeytinyağlı fasulye, peynirli musakka böreği, domates salatası, kaymaklı baklava ikram edildi.

Bartholomeos ve Görmez, daha sonra patrikhanenin girişinin solunda bulunan ve Fatih Sultan Mehmet'in fetihten 6 ay sonra Sen Sinod Meclisi'nce seçilen Patrik Genadyos'a patriklik yetkisi ve asasını verdiği anı gösteren mozaiği inceledi. Ziyarette Patrik Bartholomeos, Görmez'e Allah yazılı bir hat levhası ve bir gümüş tepsi hediye etti. Görmez de üzerinde 3 semavi dinde aynı mesajı verin ayetlerin bulunduğu bir bir tablo ve tespih armağan etti. Tespihi alan Bartholomeos, kendi tespihini Görmez'e hediye etti.

Patrikhane çıkışında Görmez ve Bartholomeos, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, geçen sene Ramazan ayı öncesinde Bartholomeos ve beraberindekilerin kendisini ziyarete geldiğini ve patrikhaneye davet ettiklerini belirterek, davete bir sene sonra cevap verebildiğini aktardı. Görmez, yaklaşık 1,5 saat birlikte önemli konular görüştüklerini ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Türkiye’de yaşayan gayrimüslim vatandaşlara karşı yasal ve hukuki sorumlulukları olmamasına rağmen dini, tarihi ve ahlaki sorumlulukların olduğunu kaydeden Görmez, “Biz bu ahlaki sorumluluklarımızı doğrudan yüce İslam dininden alıyoruz. Gayrimüslim vatandaşlarımızı ülkemizin asli bir unsuru olarak görüyoruz.' dedi.

'HER İNANÇ, KENDİ DİN ADAMINI YETİŞTİRME ÖZGÜRLÜĞÜNE SAHİP OLMALI'

Din, inanç, eğitim özgürlüğü, mabet masuniyeti konusunda kendileri için istedikleri hakları gayrimüslim vatandaşlar için de istediklerini belirten Görmez, “Bütün dünyada her kimliği taşıyan, her dine inanan insanın özgürce kendi inancının gereklerini yaşamasını ve inancına uygun olarak eğitimini çocuklarına vermesini, aynı zamanda din adamları yetiştirmesini, onların bir hakkı olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

Geçen hafta Avusturya’da, Avusturya’nın İslamiyeti resmen kabulünün 100. yılı kabul törenlerine katıldığını aktaran Görmez, Türkiye’nin böyle bir tören yapması halinde ancak 500. – 600. yılı kutlamaları gerektiğini ifade etti.

Kilise girişinde Fatih Sultan Mehmet’in ilk patriğe verdiği beratı görüntüleyen tablonun önünde bir poz verdiklerini belirten Başkan Görmez, şöyle konuştu: “Biz ülkemizde yaşayan gayri Müslim vatandaşlarımızı aynı zamanda tarihimizin, kültürümüzün, medeniyetimizin, bir emaneti olarak görüyoruz” dedi.

'RUHBAN OKULU AÇILMALI'

Basın mensuplarının ruhban okulu konusundaki sorularını hatırlatan Görmez, “Her zaman altını çizerek diyorum ki; bu kadar zengin bir tarihe sahip olan bir ülkenin din adamlarını yetiştirmek için başka ülkelere muhtaç olmaları bu ülkenin tarihine, kültürüne, medeniyetine, büyüklüğüne hiç yakışmıyor” diye konuştu.

Patrikhane ziyareti gerçekleştireceğinin açıklanmasının ardından çok sayıda Batı Trakya Türk'ünün faks yağmuruna tuttuğunu vurgulayan Görmez, bu konuyu ve Atina’da bir cami yapılması konusunu görüştüklerini aktardı. Görmez, “Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada, özellikle İslam dünyasında yaşayan bütün Hristiyanların hiçbir tedirginlik içinde bulunmalarına gerek yoktur, çünkü 4-5-6 asır hatta Abbasilerden bu yana birlikte yaşamayı başarmış ve bunu da bir hukuk ve ahlak temelinde yürütmüş bir medeniyetin çocuklarıyız.” şeklinde konuştu.

Ruhban okulunun tarih boyunca var olduğu gibi yine mevzuat çerçevesinde varlığını devam ettirmesinin Türkiye’nin büyüklüğüne yakıştığını aktaran Görmez, “Çağdaş dünyada kimlikler ve dinler arası ilişkileri ifade eden ilişkileri ifade eden kavramlar dahi yetersiz. Azınlık ve çoğunluk tabirleri bile doğrusu bu ilişkileri ifade etmeye yakışmıyor. Kimlikleri kültürleri sayılarla ifade etmek azınlık-çoğunluk diye ifade etmek bile yakışmıyor. Batı dillerinde kimlikler arasındaki münasebeti anlatan kavramlar kimyadan ödünç alınan kavramlardır. Asimilasyon, entegrasyon, izolasyon, adaptasyon bunlar elementler arasındaki ilişkiyi tanzim eden kimya ilminin kavramlarıdır. Bunları sosyal hayatın realitelerini ifade etmiyorlar. Haklar ve özgürlükler konusunda muadelet esasının ahlaki olmadığını düşünüyorum. Herhangi bir ülkenin diğer bir ülkeye ‘sen oradaki Müslümanlara veyahut dindarlara ne kadar hak verirsen ben o kadar hak veririm veya ne kadar haksızlık yaparsan ben de o kadar haksızlık yaparım’ demesini büyük bir ülkeye büyük bir kültüre büyük bir medeniyete şahsen hiç yakıştırmıyorum” ifadelerinde bulundu.

Görmez ve Bartholomeos açıklamanın ardından Patrikhane bahçesinde bulunan Aya Yorgi Kilisesi'ni gezdi.

Ruhban Okulu açıklamaları memnuniyetle karşılandı

Sohbet ortamında geçen görüşmede Bartholomeos, “Büyük sevinç büyük onur veriyorsunuz. Jestiniz için zatı alinize çok teşekkür ederiz. Bu nezaketiniz ve jestiniz için hepimiz patrikhanede çok çok memnunuz. Sizi uzaktan da olsa takip ediyoruz. İcraatınızı yaptığınız güzel işleri söylediğiniz güzel sözleri takdirle takip ediyoruz. Bu arada ruhban okulumuzun da tekrar açılması doğrultusunda yaptığınız açıklamaları memnuniyetle izliyoruz ve size şükranlarımızı arz ediyoruz.” dedi.

Mehmet Görmez de şu açıklamalarda bulundu: “Aslında gecikmiş bir ziyaret. Çünkü geçen sene Ramazan öncesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’mızı ziyaret ettiniz. Hem ‘hayırlı olsun’ dileklerinizi ilettiniz, hem de Ramazanı tebrik ettiniz. Bizi de davet ettiniz. Bizim de davetinize geç icabet etmek bir kusurdur aslında. Ancak 1 yıl sonra bu davete icabet etmiş bulunuyoruz. Bugün sizleri ziyaret etmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Çeşitli vesilelerle muhtelif toplantılarda bir araya geliyoruz. Daha önceki başkanlarımızla da sıkça görüşmelerinizin olduğunu biliyorum. Ancak bizzat mekanınızda sizi ziyaret ederek görüş teatisinde bulunmak istedim. Hem ülkemizin –ki asırlarca birlikte vatan kıldığımız bu topraklarda ortak konularımızı görüşmek, hem de özellikle Ortodoks dünyasındaki Müslümanları, İslam dünyasındaki Ortodoks Hristiyanların durumlarını birlikte ele almak istedik. Sadece bu bir defaya mahsus olmak üzere değil sık sık bir araya gelerek konuşmamız gerektiğini düşünüyorum.”

Görmez: 'Görüşmeleri sıklaştırmamız gerekir'

Görüşmede Beraat Kandilini kutlayan Bartholomeos, “Dünkü kandilinizi kutluyoruz. Yaklaşmakta olan mübarek Ramazan ayınızı sıhhat ve afiyetle geçirmenizi diliyoruz, dua ediyoruz. Mutlu bayramlar şimdiden. Biliyoruz ki Ramazan ayı yaz sezonunun içinde rastladığı zaman oruç tutmak biraz daha zordur ama Allah size kuvvet versin.” dedi. Araya giren Görmez de, “Sevabı da daha çoktur.” Şeklinde konuştu. Bartholomeos ise, “Doğru” karşılığını verdi

Viyana’da katıldığı bir toplantıdan bahseden Prof. Dr. Görmez, “Avusturya – Macaristan imparatorluğunun İslam’ı resmen kabulünün 100. yıl törenlerine Cumhurbaşkanı Sayın Fisher de katıldı. Oradaki konuşmamda şunu ifade ettim; eğer biz bu tür kabullerin törenlerini yapacak olursak 100. yıl değil 500. hatta 700. yıllarını kutlamamız gerekir. Aslında bu bizim ortak tarihimizin, kültürümüzün, medeniyetimizin çok büyük bir rüçhaniyeti. Onu asla kaybetmememiz lazım. Kaybetmemek için de bu buluşmaları, bu görüşmeleri daha da sıklaştırmamız gerekir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Dinler arası toplantıya davet

Öte yandan görüşmede ‘beyaz tatlı’ tabir edilen vanilyalı sakız ikram edildi. Görüşmede söz alan Bartholomeos, “Viyana’da yeni bir dinler arası toplantısı olacak. Kasım ayının sonlarına doğru. Yanılmıyorsam Suudi Arabistan Kralı da hazır bulunacak ya da temsilci gönderecek. Bu konferansın hazırlanmasında Suudi Arabistan önemli bir rol üstlenmiş durumdadır. Ben de davetliyim. İnşallah orada buluşuruz.” dedi. Görmez de, kendisinin de o toplantıya davetli olduğunu hatırlattı.

(Kaynak: CİHAN)