İstifa etmeyince görevden alındı

Başepiskopos Aram Ateşyan'ın Patrik Genel Vekilliği, Ruhaniler Genel Meclisi tarafından sonlandırıldı.

28 Haziran Çarşamba sabahı yapılan Ruhaniler Genel Meclisi toplantısında Başepiskopos Aram Ateşyan'ın Patrik Genel Vekilliği sonlandırıldı. 

Agos'a bilgi veren Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan, kararın 2 ‘hayır’ oyuna karşı 22 ‘evet’ oyuyla alındığını belirtti. 

Ateşyan 24 Mayıs'ta Patrikhane yönetimini bırakmaya hazır olduğunu söyleyerek Değabah (Patrik kaymakamı) Karekin Başepiskopos Bekçiyan'ı İstanbul'a davet etmiş, ancak Patrik Genel Vekilliği görevinden bugüne kadar istifa etmemişti.

Bekçiyan ile Ateşyan arasında 24 Haziran Cumartesi günü de bir görüşme gerçekleşmiş, Ateşyan bu görüşmede de resmi olarak Patrik Genel Vekilliği görevinden istifa etmeyi düşünmediğini belirtmişti. 

Toplantının ardından Patrikhane tarafından basınla paylaşılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ruhaniler Genel Meclisi 28 Haziran 2017, Çarşamba günü saat 10.00’da Patrikhane salonunda Patrik Kaymakamı Başepiskopos Karekin Bekçiyan riyasetinde toplandı. Başepiskopos Karekin Bekçiyan, Başepiskopos Aram Ateşyan ile 24 Haziran 2017, Cumartesi günü yaptığı gürüşme hakkında bilgi sundu. Buna göre, Başepiskopos Karekin Bekçiyan Patrik seçiminin sağlıklı yürümesi ve bu süreçte doğabilecek yanlış anlamaların önlenmesi amacıyla Başepiskopos Aram Ateşyan’ın istifa etmesinin gerekliliğini vurgulamıştır. Başepiskopos Karekin Bekçiyan, uyumun sağlanması uğruna Başepiskopos Aram Ateşyan’ın yazılı istifasını kendiliğinden sunmayı teklif etmiştir. Başepiskopos Aram Ateşyan ise istifa etme niyetinde olmadığını ve toplantı kararlarına saygı duyacağını belirtmiştir. Böylece Ruhaniler Genel Meclisi yapılan oylama sonucunda  22 kabul, 2 red ve 1 çekimser oyla aşağıda belirtilmiş metni onaylayarak Başepiskopos Aram Ateşyan’ın Patrik Genel Vekilliği görevinin ve bu görevin kendisine tanıdığı tüm yetki ve sorumlulukların sona erdiğini kabul etmiştir.

‘26 Ekim 2016 tarihinde toplanan Ruhaniler Genel Meclisi Patriklik Makamını Münhal ilan ederek, Patrik Mesrob II Hazretleri’ni emekliye sevk etmişti.

15 Mart 2017 tarihinde ise inhilal eden Patriklik Makamına Başepiskopos Karekin Bekçiyan Ruhaniler Genel Meclisi tarafından Patriklik Kaymakamı (Değabah) seçilmişti.

Patriklik Kaymakamı seçimi yapılması sebebiyle yeni Patrik seçilene kadar, Kilisemiz kadim geleneklerine  göre Patriklik Makamı’nın yönetim ve temsiliyet açısından tek yetkilisi Patriklik Kaymakamı Başepiskopos Karekin Bekçiyan’dır. Patriklik Kaymakamı seçimiyle Patrik Genel Vekilliği makamına ihtiyaç kalmamış ve Kilisemiz geleneklerine göre Başepiskopos Aram  Ateşyan’ın, Patrik Genel Vekilliği görevi doğal olarak sona ermiştir.

Patrik seçim sürecinde doğabilecek yanlış anlamaları göz önüne alan Ruhaniler Genel Meclisi  28 Haziran 2017 tarihli toplantısında yapılan oylamayla, Başepiskopos Aram Ateşyan’ın Patrik Genel Vekilliği görevinin ve bu görevin kendisine tanıdığı tüm yetki ve sorumlulukların sona erdiğini ilan etmiştir.”

Sayın cemaatimize duyurulur.

ERMENİ PATRİKLİĞİ

“Patrikhane’yi artık Değabah temsil ediyor”

Avukat Sebuh Aslangil ise karar üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ruhaniler Genel Meclisi’nin aldığı karar en kısa sürede İstanbul Valiliği üzerinden İçişleri Bakanlığı’na bildirilecek. İçişleri Bakanlığı’ndan buna göre işlem yapılması talep edilecek. Yani artık patriklik seçimiyle ilgili bir gelişme olduğunda devletin doğrudan Değabah Karekin Bekçiyan’la yazışması istenecek. Artık patrikhaneyi Değabah temsil eder vaziyete geldi. Devletin de nasıl bir tutum alacağını bekleyip göreceğiz.”


Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.