BM: İdlib'deki saldırıda sarin kullanıldı

Birleşmiş Milletler, geçtiğimiz Nisan ayında Suriye'nin kuzeyindeki İdlib bölgesinde düzenlenen ve onlarca kişinin ölümüne yol açan kimyasal silah saldırısında sarin gazının kullanıldığını açıkladı.

Nisan ayında düzenlenen saldırıda 11’i çocuk en az 58 kişi hayatını kaybetmiş, bazı insani yardım kuruluşları ölen sayısının 100 olduğunu belirtmişti. 

BM'ye bağlı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) görgü tanıklarıyla görüşüldükten ve numunelerin incelenmesinden sonra "bazıları hayatını kaybeden çok sayıda kişi, Sarin ya da Sarin benzeri bir maddeye maruz kaldı" sonucuna vardı.

OPCW raporunun özetinde "misyonun kanısı, bu tür bir gaz salımının sadece Sarin'in bir kimyasal silah olarak kullanılmasıyla mümkün olduğudur" denildi.

Yeni rapor OPCW üyelerine dağıtıldı, ancak kamuoyuna açıklanmadı. 

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, daha önce olayın uydurma olduğunu söylemişti. Fakat Suriye hükümetinin kimyasal silah kullandığına yönelik iddialar ilk değil. Birleşmiş Milletler’e bağlı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Suriye ordusunun 2014 ve 2015 yıllarındaki saldırılarında en az 3 kez klorin kullandığını saptamıştı. Ayrıca Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarının da hardal gazı kullandığı ortaya çıkmıştı.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında