Baskın Oran, Bakan Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu

Baskın Oran, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu ve tazminat davası açtı.

Baskın Oran'ın geçtiğimiz hafta yayınlanan “Kürtler üzerine bazı trajikomik deneyler” başlıklı yazısının ardından, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından “Kendisini ilim adamı diye pazarlamış yazısının her kelimesini alçakça kurgulamış bir uşak Baskın Oran hakkında suç duyurusunda bulunuyorum” açıklamasını yapmış ve Oran'ı hedef göstermişti. 

Baskın Oran, avukatı Oya Aydın aracılığıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu ve tazminat davası açtı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvuran Oran, Bakan Soylu hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçundan dava açılmasını istedi.  

Suç duyurusu dilekçesinde, Oran'ın yazısının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun sosyal medya hesabından ağır hakaret ve tehditlere mazur kaldığına dikkat çekilerek “Bazı haber sitelerinde haber olmuştur. Twitter hesabı incelendiğinde yapılan yorumların müvekkili hedef alan, yaşamına yönelik ağır saldırı tehdidi ve hakaret içeren yorumlar oldukları görülecektir” denildi.  

Suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi, 

“Müvekkil, benzer tehdit ve hakaretlere bir çok kez maruz kalmış, suç duyurumuz üzerine kendisini tehdit eden sosyal medya hesapları güvenlik birimlerince tespit edilerek  haklarında davalar açılması sağlanmıştır. Ancak bu kez devletin güvenlik birimlerinin başındaki kişi müvekkili hedef gösterip hakaret ederek tehditlere maruz bırakmıştır. Söz konusu suç işleyen sosyal medya hesabının sahibi,  Türkiye Cumhuriyeti 65. Hükumetinin İçişleri Bakanıdır. Ak Parti MKYK üyesidir. Twitter  hesabı 1.225.255 kişi tarafından takip edilmektedir. Bütün güvenlik teşkilatının amiridir. Söylediği her söz güvenlik teşkilatı açısından bir emir olarak telakki edilmektedir. Dolayısıyla müvekkil ciddi bir tehdit altındadır. Şüphelinin bu eylemi TCK 214. Maddede düzenlenen suç işlemeye tahrik suçunu oluşturur. Bu suçun oluştuğunun en önemli delili, şüpheliyi takip eden takipçilerin yorumlarıdır.”

“Şüpheli Soylu’nun sözlerinin  düzeyi ve ağır hakaret içerdiği tartışmasızdır. Bu sözler kim tarafından kime söylenirse söylensin kişilik haklarına saldırı ve suç teşkil eder. Bu nedenle şüphelinin müvekkile yönelik “Kendisini ilim adamı diye pazarlamış yazısının her kelimesini alçakça kurgulamış bir uşak Baskın Oran” sözleri nedeniyle TCK 125. Maddede düzenlenen hakaret suçundan hakkında ceza davası açılmalıdır.”

“Müvekkil, ifade özgürlüğü konusunda büyük sıkıntıların yaşandığı, birçok yazar ve gazetecinin yazıları nedeniyle tutuklu olduğu bir dönemde,  görüşlerini özgürce dile getirme konusunda tehdit edilmiş bulunmaktadır.”

“Şüphelinin İçişleri Bakanı olduğu, bu nedenle son derece güçlü bir konumda bulunduğu, sözlerinin hem güvenlik teşkilatı, hem Ak Partili gençler, paramiliter gruplar ve de adli teşkilat üzerindeki etkisi dikkate alındığında bu sözler,- ki güvenlik  teşkilatının başındaki bakan tarafından bir  akademisyen yazara karşı söylenmiştir- sadece kişilik haklarına saldırı değil, ifade özgürlüğü ve kişisel özerklik hakkına da saldırı niteliğindedir”

Suç duyurusunda Soylu hakkında, hakaret, tehdit, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, suç işlemeye tahrik ve görevi kötüye kullanma suçları nedeniyle dava açılması istendi.

Oran, Soylu hakkında ayrıca tazminat davası da açtı. 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında