Katar krizinde Doha’ya 48 saat ek süre

Dört Arap ülkesi, Katar'a yönelik ambargoyu kaldırmak için şart koştuğu 13 maddelik talebe yanıt için Doha Yönetimi'ne ek süre tanıdı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır, Katar krizinde arabulucu olarak görev alan Kuveyt hükümetinden gelen talep sonrası Katar'a ek süre vermeyi kabul ettiğini bildirdi. Ortadoğu Haber Ajansı da ek süre verildiğini duyurdu. 

Katar'a 10 gün önce sunulan talepler arasında İran ile ilişkilerin zayıflatılması, İslamcı gruplara verilen desteğin kesilmesi, Doha merkezli El Cezire ve diğer kanallarının yayınlarını durdurulması ve Katar'daki Türkiye askeri üssünün kapatılması yer alıyor.

Kahire'de zirve 

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada, 13 maddelik şartları sunan dört ülkenin dışişleri bakanlarının çarşamba günü Kahire'de bir araya gelip Katar'a yönelik atılacak gelecek adımları ele alacaklarını bildirdi. 

Katar Savunma Bakanı Halid el-Atiyye’yse Sky News Britain kanalına verdiği demeçte, "ülkesinin gerekirse kendisini savunmaya hazır olduğunu" belirtti. Dört ülkenin taleplerinin ülkenin egemenliğine saldırı anlamı taşıdığını söyleyen Atiyye, "Askeri müdahale aşamasına gelmemeyi umuyoruz ancak biz her zaman hazırlıklıyız. Ülkemizi savunmaya hazırız" dedi. 

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman El Tani, daha önce yaptığı açıklamada, taleplerin ülkesinin egemenliğini ihlal ettiğini söylemişti. Talepleri kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten El Tani, "Talep listesi, reddedilsin diye hazırlanmış, kabul edilsin ya da müzakere edilsin diye değil" demişti. 

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Al-Şafi bugün yaptığı açıklamada, "Türkiye ile olan savunma ilişkilerimizi kesmemizi talep ediyorlar. Bu mantıksız bir durum" dedi.

Suudi Arabistan, BAE, Yemen, Mısır ve Bahreyn 5 Haziran'da yaptıkları açıklamayla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.

Dört ülkeye daha sonra Yemen, Libya ve Maldivler de eklendi. 

Türkiye'nin tavrı

7 Haziran'da, Türkiye Kuvvetlerinin Katar'da Konuşlandırılması Antlaşması ile Türkiye ile Katar Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü'nün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. 

Türkiye 26 Haziran'da Katar'a destek vermek amacıyla meyve, sebze ve kuru gıda malzemesi taşıyan bir yardım gemisini göndermişti. 

29 Haziran'da da Katar'daki askeri üssüne 25 asker ve 5 zırhlı araç gönderdi.

 

 



Yazar Hakkında