Adalar'a hizmet için 'çifte ikametgâh' formülü

‘Kınalıada Platformu’, “#AdalıSeçmenDeğilsenSözHakkınYok” etiketiyle bir kampanya başlattı.

Adalarda sorunlar bitmiyor. Adalar’da altyapı eksiklikleri nedeniyle yaşanan sıkıntıların çözülmesi ve eksikliklerin giderilmesi için, Adalar ilçesinde ikametgâhı olanların sayısının yükselmesi gerekiyor. ‘Kınalıada Platformu’, bu konuda, sosyal medyada “#AdalıSeçmenDeğilsenSözHakkınYok” etiketiyle bir kampanya başlattı. Girişimin öncülerinden Nurhan Çetinkaya, yaşanan sorun ve yürüttükleri kampanya hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Çetinkaya, sorun şu sözlerle özetledi: “Adalarda söz hakkın olmasını istiyorsan seçmen olman gerekiyor; seçmen değilsen konuşma hakkın yok. Yani, altyapı sorunlarının çözülmesini istiyorsan devletin orada seni görmesi lazım. Adalar’ın kâğıt üzerindeki nüfusu, Anadolu’nun ücra bir köyünün nüfusuyla aynı. Devlet, eksikleri gidermek için önündeki seçmen tablosuna ve kışlık adresine bakar, hizmeti oraya yapıyor; Adalar’da evin olması ve orada harcama yapıyor olman önemli değildir. Adalar’da toplam 12 bin seçmen var. İyi şeyler yapılması için bu sayının yükselmesi gerekiyor. İstanbul’un tarihî semtlerinden Tarlabaşı’nın, Kumkapı’nın ve Balat’ın durumu ortada; insanlar evlerini yok pahasına satıp gittiler. Eğer Adalılar bu işi ciddiye almazsa Adalar’ın hali bu semtlerden daha kötü olacak.” 

Çift ikametgâh artık mümkün

Çetinkaya, yeni çıkan yönetmeliğe göre, artık iki ikamet adresi gösterme hakkı olduğuna dikkat çekti: “Yeni yönetmeliğe göre insanların bir yazlık ve bir kışlık adres gösterme hakları var. Adalardaki ikametlerini ana ikamet olarak göstermeleri ama ikinci ikamet gösterdikleri adrese gelmesini istedikleri evrak ve tebligatlar için bir dilekçe yazmaları gerekiyor. Aile hekimliği konusunda ise bir dilekçe yazarak kışlık adresini Adalar’daki yazlık adresine alabilirler. Adalılar bu konuda istekli olurlarsa çözüme ulaşılır.”

Kınalıada’da tam teşekküllü bir sağlık ocağı kurulması için en az altı bin kişinin ikametinin olması gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, nüfus müdürlüğünde ikametgâh değişikliği işleminin çok kısa sürdüğünü, Adalardaki yaşamın sürmesi için Adalıların bunu yapması gerektiğini belirtti.

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında