Hamburg'daki G20 protestolarında 44 gözaltı

Hamburg’daki G20 Zirvesi, ilk gününde de büyük protestolara sahne oldu. Bazılarında polisin müdahalesiyle karşılaşılan protestolarda ilk gün itibariyle 44 kişi gözaltına alındı, 111 polis yaralandı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Polis, zirve güzergahında yer alan birçok kavşağın göstericiler tarafından kapatıldığını da açıkladı. Göstericiler, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçeceği yol üzerinde oturma eylemi başlattı. 

Eylemcilerin polis tarafından dağıtıldığı belirtilirken polisin açıklamasına göre Altona semtinde devriye araçlarını ateşe veren ve polise molotof kokteyli atan eylemcilere yönelik operasyon başlatıldı. 

Hamburg polisi yaptığı açıklamada arbededen "Kara Blok" (Schwarze Blok) adlı radikal solcuları sorumlu tuttu. Polis ilk önce bu grubun barışçıl protestoculardan ayırılmaya çalışıldığını ancak bunun mümkün olmaması üzerine göstericilere müdahale etmek zorunda kalındığını savundu. 

Hamburg’da dün düzenlenen "Welcome to Hell" (Cehenneme Hoşgeldin) adlı gösteriye de yaklaşık 12 bin kişi katıldı.

Hamburg, pazar gününden bu yana G20 karşıtı gösterilere sahne oluyor. Zirve sırasında çevreci örgüt ve sendikalar tarafından 30'dan fazla barışçıl gösterinin düzenlenmesi bekleniyor.

Zirvenin başlamasında bir gün önce G20'yi protesto için "zombili gösteri" düzenlendi. Zombi kılığına giren eylemciler Hamburg sokaklarında yürüdü. 

'Zombi' protestosunun bitiş noktasında eylemciler gri kıyafetlerinden sıyrıldı.

St. Pauli'den protestoculara jest 

Hamburg’dan St. Pauli futbol takımı da şehirde düzenlenen G20 zirvesini protesto etmek için gelen göstericilere stadyumda yatacak yer sunulacağını açıkladı.

G20 Zirvesi'nin yapılacağı Hamburg fuar alanına birkaç yüz metre uzaklaıktaki Millerntor Stadı’ndaki tribünlerin altında 200 kişiye yatma imkanının verilebileceğini bildiren St. Pauli yönetimi, ayrıca protestocuların burada tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını gidermesinin de mümkün olduğunu duyurdu.

Kulüp yönetiminden "Yes we camp" (Evet, kamp yapıyoruz) başlığıyla yapılan basın açıklamasında bu karar ile "insan hakları, ifade özgürlüğü ve toplanma hakkı konusunda bir tavır sergilemek" istedikleri dile getirildi.

Zirveye ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında olduğu dünyanın önde gelen 20 ekonomisinin lideri katılıyor.

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem



Yazar Hakkında