Agos'ta bu hafta

Agos'un 6 Temmuz tarihli sayısından öne çıkan haberler, söyleşiler, yorumlar...

AGOS'UN SADECE OKURU DEĞİL, DESTEKÇİSİ OLUN 

E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN 

KİTAP/KİRK HAZİRAN SAYISINI BAYİNİZDEN İSTEYİNİZ 

GÜNCEL 

*Dink Davası’nda sanıklar savunma yapıyor: ‘Sıcak bir ortam hazırlayın dendi’

Dink cinayeti davasında, aralarında Jandarma görevlilerinin de bulunduğu dava, polis şeflerinin yargılandığı dava ile birleştirilmişti. Birleştirilen davanın ilk celsesi 3 Temmuz’da başladı.

*Tökezleyen göç politikasının vardığı yer: Suriyelilere saldırılar artıyor 

Suriyelilere yönelik linç girişimleri neyin işareti? Hem anaakım hem de sosyal medyadaki nefret söylemi saldırıları nasıl körüklüyor? Devletin göç politikaları neyi değiştirebilir? Helsinki Yurttaşlar Derneği Mülteci Destek Projeleri Koordinatörü Hakan Ataman ve Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi Projesi ekibinden Pınar Ensari, yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.  

*Diyanet’e tahsis kararı iptal edildi, mülkiyet sorunu devam ediyor 

Mardin Valiliği, Süryani toplumuna ait ibadethanelerin Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmesi kararını kaldırdı. Süryani Vakfı, tahsisin iptalinin yeterli olmadığını, ibadethanelerin tapularının iade edilmesini istiyor. 

*Ermenistan’da festival bereketi  

Ermenistan’a yapılan seyahatlerde Yerevan rotası öne çıksa da köylerde, kasabalarda yaz boyu birçok festival düzenleniyor. Bazıları kadim bayramlardan, bazıları birkaç senedir kutlanan festivallerden oluşan bir listeyi, Armenian Weekly’den derleyerek sunuyoruz.  

*Yunan klasiklerinin Ermenice ile macerasına dair

Yazar ve akademisyen Adnan Ekşigil Ermenistan’daki Elyazmaları Müzesi’nde tesadüf ettiği Yunan klasiklerinin daha 6. Yüzyılda Ermeniceye çevrildiği bilgisinden yola çıkarak Ermeni tarihi ile Yunan klasiklerinin yollarının kesişmesine ve sonrasına dair sorular soruyor. Yanıt almayı umarak. 

TOPLUM 

*Seçime doğru adım adım

Patrik seçimi sürecinin kritik adımlarından biri daha geride kaldı ve Müteşebbis Heyet seçildi. Heyet bir tür Yüksek Seçim Kurulu görevini yapacak ve seçim sürecini yürütecek. Heyetin ilk toplantısını 10 Temmuz Pazartesi günü yaparak başkanını ve divan kurulunu belirlemesi bekleniyor. Daha sonra da İstanbul Valiliği’ne bir yazı ile başvurulacak. Değabah Bekçiyan seçim öncesi yaptığı konuşmada bundan sonrası için önemli mesajlar verdi.

Seçimin ardından sürpriz bir gelişme yaşandı ve Patrikhane kontenjanından seçilen 5 kişiden biri olan Surp Pırgiç Vakfı ve VADİP Başkanı Bedros Şirinoğlu heyet üyeliğinden istifa etti. Şirinoğlu Değabah Bekçiyan’a hitaben yazdığı mektupta “Cemaatimizin hizmetindeki aşırı yoğunluğum nedeniyle onu gereğince yerine getiremeyeceğim düşüncesindeyim” dedi. Değabah Bekçiyan Şirinoğlu’nun yerine yeni bir atama yapmayacağını söyledi.

*Adalarda ikametgâh 

Adalar’da altyapı eksiklikleri nedeniyle yaşanan sıkıntıların çözülmesi ve eksikliklerin giderilmesi için, Adalar ilçesinde ikametgâhı olanların sayısının yükselmesi gerekiyor. ‘Kınalıada Platformu’, bu konuda, sosyal medyada “#AdalardaSeçmenDeğilsenSözHakkınYok” etiketiyle bir kampanya başlattı. Girişimin öncülerinden Nurhan Çetinkaya, yaşanan sorun ve yürüttükleri kampanya hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

*Sahakyan Nunyan’da mezuniyet sevinci 

Sahakyan Nunyan Lisesi son sınıf öğrencileri mezuniyetlerini kutladı. 

*BİN DERT BİR DERMAN - Takıntılarınızı takip edin

Halk arasında ‘takıntı hastalığı’ olarak bilinen obsesif kompulsif bozukluk (OKB), psikiyatrik bir rahatsızlık. Zihinden uzaklaştırılamayan düşünceler ve beraberinde sayısız kez tekrarlanan davranışlarla kendini gösteren Obsesif Kompulsif Bozulukluğu, Özel Surp Agop Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Selin Aktaş’la konuştuk.

ORTA SAYFA 

*İstanbul’un Mösyösü, Kuaför Vili’si

Geçtiğimiz aylarda İletişim Yayınları’ndan hayli ilginç bir kitap yayınlandı. Funda Şenol Cantek’in derlediği “Aynanın Önünde Cımbızın Ucunda-Kuaför Kitabı” başlıklı çalışma giderek bir endüstrinin, güzellik endüstrisinin parçası haline gelen bir zanaatı hem sınıfsal farkların canlı bir şekilde yansıdığı performans alanı, hem de erkeklerin icra ettiği bir iş olarak kadın ortamına yansıyan toplumsal cinsiyet karmaşası açılarından ele alıyor. Çok sayıda makalenin yer aldığı kitapta Agos için hazırladığı yazı dizileriyle tanıdığımız Rita Ender’in çok ilginç bir portresi de yer alıyor. Mösyö Vili’nin hikayesi. İletişim Yayınları’nın izniyle bu çarpıcı hayat hikayesini sunuyoruz.

ARKA SAYFA

*Öğrenciler tarih yazdı  

 ‘Birinci Dünya Savaşı’na Katılan Ülkelerden Mesaj Var- Gençler Cihan Harbini Farklı Perspektiflerden Tartışıyor ve Yazıyor’ başlıklı kitap, Tarih Vakfı Yurt Yayınları’ndan çıktı. Aralarında Getronagan Lisesi’nin de bulunduğu İstanbul’dan bir grup lisenin öğrencilerinin katıldığı, 2014-2016 arasında süren bir projenin ürünü olan kitabı, Tarih Öğretmeni Mehmet Ali Yapıcı Agos okurları için değerlendirdi.  

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

Agos'ta bu hafta