Nalbandian ve Memmedyarov bir araya geldi

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandian ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Karabağ’da çatışma ve barış süreci konularını görüşmek üzere bir araya geldi.

AGİT Minsk Grubu Eş Başkanları Igor Popov, Stéphane Visconti ve Richard Hoagland’ın da katıldığı görüşme Brüksel’de gerçekleşti. 

İki ülkenin Dışişleri Bakanları, sınırda tansiyonun yükseldiği son haftalarda ilk defa bir araya geldi. 

Toplantı sonrası Nalbandian, görüşmede Karabağ’daki müzakere sürecine ilişkin izlenecek yöntem konusunun konuşulduğunu ifade etti. Nalbandian ayrıca temas hattındaki durumun istikrarının sağlanması gerektiğini belirtti; bu kapsamda Viyana ve St. Petersburg zirvelerinde varılan anlaşmalarının uygulanmasının önemini vurguladı. 

AGİT Eş Başkanları, Dışişleri Bakanlarının ülke başkanlarına, bu sene içinde Karabağ sorunuyla ilgili bir zirve yapılması konusundaki önerilerini iletmelerini istedi. Bir sonraki toplantının Eylül ayında New York’da, BM Genel Kurulu’nda yapılması bekleniyor. 

Asbarez’deki habere göre, ikili görüşmeden bir gün önce yapılan gayri resmi bakanlar toplantısında Nalbandian, son haftalarda yaşanan çatışmalardan Azerbaycan’ı sorumlu tutmuş, ‘uluslararası topluma Azerbaycan’ın frenlemesi için daha somut önlemler alması’ konusunda çağrı yapmıştı. 

Nalbandian’ın ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’la Karabağ çatışma çözümü konusunda Avusturya’da bir görüşme yaptığı belirtildi.