Yerevan’da bir çocuk şehri

Bir dünya trendi haline gelen “Çocuk Şehri” projesi Yerevan’da çocuklar ile buluşuyor. Yapım çalışmaları hala devam eden CityZen 2018 baharında çocuklar ile buluşacak.

Dünyanın farklı şehirlerinde, çocukların gelecekte yapmak istedikleri meslekleri tecrübe etmeleri için kurulan “Çocuk şehirleri”  onlara özel bir dünya sunarken, ebeveynlere de bu dünyada çocuklarını hayallerini gerçekleştirirken seyretmelerine ve onların heyecanlarına ortak olmaya olanak sağlıyor. Yerevan’da bu hayal Rus “Masterslavl” ve Ermenistan’daki “Play City” ortak projesi ile hayata geçirilecek.

Projenin yöneticisi Aren Apikyan’ın 168 Haber Ajansına verdiği röportajda verdiği bilgilere göre bu mekan, çocuklara okur-yazarlığı, ekip çalışmasını ve bağımsızlığı öğretirken, temel yaşam becerilerini tanımalarına yardımcı olacak.

İngilizce “edutainment” denen “Eğlenirken öğreten” projeler, çocuklara dünyayı tanırken aynı zamanda da kendilerine güvenme ve geleceğe hazırlanmaları konusunda yardımcı oluyor. Çocuklar, bir bankayı, hastaneyi, polis karakolunu, itfaiyeyi, tiyatroyu ya da belediye binasını yakından tanımaya hatta burada çalışmaya şans kazanıyor.

Çocuklar tabletlerden kurtulacak

Ermenistan’da hatta bölgede bir ilki gerçekleştirecek olan bu proje, Ermenistan’da artık sokaklarda oynamayan çocukların tabletlerden ve bilgisayarlardan bir nebze kurtulmaları için onlara alternatif bir dünya yaratmayı hedefliyor.

Aren Apikyan projeyi şu sözlerle anlatıyor: “Biz çocukken eve gelmemiz için yalvarırlardı, oysa biz şimdi çocuklarımızı sokağa çıkaramıyoruz, hepsi internette kendi kişisel dünyalarını kurmuş durumdalar. Bunu gördükten sonra bu projeyi gerçekleştirme fikri daha da kuvvetlendi. Yaratacağımız şehirde çocuklar hayatı öğrenecekler. Her çocuk eşit haklara sahip olacak. Kendilerine banka hesap kartları ve kredi kartları verilecek, parası biten anne ya da babasından para alıp oyuna dönemeyecek, oyuna devam edebilmek için, iş arayacak, çalışacak, para kazanacak, kazandığı parayı muhafaza etmeyi öğrenecek. Sadece maddi değil duygusal gelişmeleri de bizim için amaç. Burada çocuklar engellilere nasıl yardım etmeleri gerektiğini, şehir planlamasında onlar için neler yapabileceklerini de öğrenecekler. Meslek grupları dışında, şehirde ayrıca tiyatrolar ve kültür merkezleri de olacak. Her biri için gerekli yerlerden destek alıyoruz. Örneğin şehirdeki banka, Ermenistan’daki bir bankanın ismin taşıyacak, kültür merkezleri konusunda belediye ve kültür bakanlığı bize yardımcı olacak.” Apikyan bu projenin, ülkenin geleceği olan çocukların yaşayarak öğrenmelerine fırsat veren çok önemli bir eğlence merkezi olacağını belirtiyor.

CityZen’e 4-14 yaş arasındaki çocuklar gelebilecek. Girişte kimlikler ve banka hesapları kendilerine teslim edilecek çocukları, şehirde kendilerinden yaşça büyük “görevli arkadaşlar” karşılayacaklar. Şu anda Yerevan’da faaliyet gösteren eğlence merkezleri ve play-groundlar ile kıyaslandığında daha ekonomik olacağı söylenen CityZen’e giriş fiyatları mevsimsel olarak değişecek. Yerevan’da bahar ayında açılacak “Çocuk Şehrine” komşu ülkelerden ziyaret de bekleniyor.

Çocuklara özel banka hesabı

Çocukların gerçek hayat şartlarını kendi dünyalarına uyarlayarak gerçek bir şehirde yaşayıp, çalışıp, para kazanarak hayatı yaşamalarını ve eğlenerek öğrenmelerini amaçlayan, çocukların boyutuna göre planlanmış bu şehirde çocuklar istedikleri meslekleri gerçek hayatta olduğu gibi tecrübe ederek hem yetişkinler gibi para kazanacak hem de hayatı tanımaya başlayacak. CityZen içinde bulunan ATM’lerden ve bankadan hesaplarına yatırılan maaşlarını çekebilecekler. Burada  pilot olmak isteyenler gerçek bir uçak kokpitinde pilotluğu, doktor olmak isteyenler küçük şehir hastanesinde doktorluğu gerçeğe en yakın şekilde tecrübe edecek  ve diğer meslekler hakkında gerçek bilgiler edinebilecek. 

 




Yazar Hakkında