Vekillere iç tüzük prangası

TBMM İç tüzükte yapılması düşünülen değişikliklere ilişkin taslak ortaya çıktı. Taslak Milletvekillerinin Meclis kürsüsünde konuşmasını sınırlayan maddeler içeriyor. ‘Ermeni Soykırımı’, ‘Kürdistan’, “Amed” gibi ifadelerin kullanılmasının önüne geçiliyor. Taslak TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın referandumun ardından sık sık TBMM iç Tüzüğü’nün değişmesi gerektiğini sık sık dile getiriyordu. Meclis Başkanı İsmail Kahraman, AKP ve MHP’nin yaptığı çalışmalarda sona gelindi. İç tüzükte yapılması düşünülen değişikliklere ilişkin taslak ortaya çıktı. Taslak Milletvekillerinin Meclis kürsüsünde konuşmasını sınırlayan maddeler içeriyor. ‘Ermeni Soykırımı’, ‘Kürdistan’, “Amed” gibi ifadelerin kullanılmasının önüne geçiliyor. Taslak TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 

Süre kısalıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi İç  Tüzüğü’nde yapılacak değişikliklerle ilgili Meclis’te grubu bulanan siyasi partilerin grup başkan vekilleri bir araya gelmiş ancak ortak komisyon kurulamamıştı. HDP ve CHP komisyona katılmamıştı. AKP ve MHP, Meclis İç Tüzüğü’ne ilişkin mutabakata vardı. Meclis Başkanlığı’na sunulan değişiklik teklifi, milletvekillerinin konuşma sürelerini kısıtlıyor. Komisyon görüşmelerinde de konuşma öncelikleri komisyon üyesi milletvekillerine veriliyor.

Meclis’ten geçici çıkartma cezasının da kapsamı genişletildi. Söz konusu maddeye, “Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanı’na, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’na, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı’na ve başkanlık görevini yerine getiren Başkanvekiline hakarette bulunmak, sövmek veya onları tehdit etmek yahut Türkiye Cumhuriyeti’ne veya onun Anayasa düzenine sövmek, Türk Milletinin tarihi ve ortak geçmişine yönelik hakaret ve ithamlar ile Anayasanın ilk dört maddesine aykırı beyanlarda bulunmak, Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasa ve kanunlarda düzenlenen idari yapısı ve yerleşim birimlerine ilişkin Anayasa ve kanunlara aykırı isim ve sıfatlar kullanmak” eklemesi yapıldı.

Düzenlemeyle beraber ‘Ermeni Soykırımı’, ‘Dersim Katliamı’, ‘Kürdistan’ ve ‘Amed’ gibi sözler ceza kapsamına alındı. Bu ifadeleri kullanan milletvekilleri 3 birleşim yasaklanacak ve maaşından 12 Bin TL ceza kesilecek.  

Düzenlemeyle ayrıca yemin etmeyen milletvekili bu sıfatın gerektirdiği haklardan yararlanamayacak, maaş alamayacak, Meclis'te oda, sekreter verilmeyecek.

Daha önce HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, TBMM kürsüsünden Ermeni Soykırımı ifadesini kullanmış ve üç oturum ceza almıştı.

Geri dönüş

Garo Paylan, yeni TBMM İç Tüzük değişikliğini Agos’a şöyle değerlendirdi:

“Tüzük değişikliğinin amacı, muhalefetin sesini kısmak ve saraydan gelen talimatları çok daha hızlı bir şekilde yasalaşmasını sağlamaktır. Bu değişiklik TBMM’yi daha da önemsizleştirecektir. Meclis, Saray'ın noteri haline gelecektir."

“Özel olarak eklenen bu ifade ise eski normlara geri dönmek demek. AKP iktidarının ilk 10 yılında, Türkiye toplumu geçmişteki hatalar, günahlar ve suçları konuşmak yönünde önemli adımlar attı. Ama maalesef son üç yılda devlet fabrika ayarlarına geri dönmek istiyor. AKP’yi de bu konuda yedeklemiş durumda. Bütün bu yaşananların konuşulmaması isteniyor.”

“Geçtiğimiz aylarda benim meclis kürsüsünde ‘soykırım’ dememden dolayı aldığım hukuksuz bir ceza var. Bazı vekillerin ‘Dersim Katliamı’, ‘Sivas Katliamı’, ‘Kürt illeri’ gibi sözcükleri kullanması son dönemde tepki çekmeye başladı. Biz bunları söylerken, Türk milletine dönük herhangi bir ithamda bulunmuyoruz. Hakarette bulunmuyoruz. Biz bunları, muktedirlerin Türk’ün adına işlediği suçlarla yüzleşilmesi ve bu suçların bir daha tekrarlanmaması için söylüyoruz. Devlet Türk kimliği adına suçlar işledi. Yüzleşilmediği sürece bunlar tekrarlanacak ve Türk kimliğinin alnında kara bir leke olarak kalacak. Yüzleşilmesi ve bir daha tekrarlanmamasıdır bizim çabamız. Geçmişte yaşanan hatalar, günahlar ve suçlarla yüzleşilmediği sürece, mutlaka bunlar tekrarlanacaktır. Bugün o suçlar tekrarlanıyor. Aynı hataları yapmaya devam ediyoruz.”

“Benim çağrım nettir. Geçmişle yüzleşelim. Kelimeler hoşunuza gitmiyorsa yeni kelimeler bulalım. Bana karşı işlenen suçlar, 20 sene önce  mütedeyyin kesime karşı işleniyordu. İstiklal Mahkemeleri’yle suçlar işlendi. Bunları unutmamaları gerekir. Yüzleşme sağlanmazsa er ya da geç güçlüyüm diyenlerin de başına aynı şeyler mutlaka gelecektir.”

“Ayrıca bu suçlar Türkiye'de işlendi ve bizim Meclis’imizde konuşulmalı... Acılarımız TBMM'de konuşulamadığı için başka parlamentoların konusu oldu ve bu değişiklik gerçekleşirse maalesef olmaya devam edecek.”

Para cezası

“Geçen yıl bana verilen ceza kanunsuzdu. Bu yapılan değişiklikle açıkça ortaya konmuş oldu. Ayrıca para cezasından bahsediyorlar. Bu bir hakarettir. Ben halkımın başına ne geldiğini gayet iyi biliyorum. Bunu ifade etmemi parayla cezalandıracak olmaları ayrıca utanç verici bir durumdur.”

“Bu adım, özellikle düşünce ve ifade özgürlüğü yönünde, Meclis’e ve Türkiye demokrasisine bir darbe olacaktır . Partimle beraber bu değişikliğe karşı muhalefet edeceğiz. CHP de muhalefet edeceğini açıkladı. Bu değişiklik teklifinin Meclis’ten geçmemesi için elimizden geleni yapacağız.”

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.