Yerevan’ın Altın Kayısı günleri başlıyor

Yerevan, Uluslararası Vosge Dziran (Altın Kayısı) Film Festivali’nin dokuzuncusuna ev sahipliği yapıyor. 8-15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde büyük Rus yönetmen Andrei Tarkovski’nin 80. doğum yıldönümünü özel bir bölümle selamlayacak. Festivalin yarışma bölümünde, Özcan Alper’in filmi Gelecek Uzun Sürer de var. Belgesel dalında ise Enis Rıza’nın filmi ‘Çöpte Dostoyevski Buldum’ yarışacak.

EVRİM KAYA
evrimrkaya@gmail.com


Vosge Dziran (Altın Kayısı) Film Festivali, her yıl olduğu gibi bu yıl da, Yerevanlıları ve misafirleri sinemaya doyuracak. Festival, uluslararası uzun metraj ve belgesel yarışma bölümlerinin yanı sıra Ermeni Panaroması, Kafkas ülkelerinden filmlerin gösterildiği CIS programı ve kısa filmlerden oluşan ‘Kayısı Çekirdeği’ gibi bölümlerle, yine zengin bir programa sahip.

Festivalin demirbaşlarından olan Ermenistan Türkiye Sinema Platformu, bu yıl onuncu buluşmasını gerçekleştiriyor. Platformun çalışmalarına paralel olarak bu yıl, Hollandalı sinema yazarları Peter van Bueren ve Ronald Rovers’ın gözetiminde bir uluslarası sinema yazarlığı atölyesi gerçekleştirilecek.

Festivalin ana yarışma bölümünün jüri başkanı İspanyol yönetmen Victor Erice olarak açıklandı. Erice’nin filmlerinden oluşan bir retrospektifin yanısıra, diğer iki onur konuğu Gürcü yönetmen Eldar Shengelaya ve ‘Faust’ filmiyle birlikte İktidar Dörtlemesi’nin de gösterileceği Rus Yönetmen Alexander Sokurov da birer retrospektif bölümü ile selamlanacaklar. Festival, büyük Rus yönetmen Andrei Tarkovski’nin 80. doğum yıldönümü de özel bir bölümle kutluyor. Bu çerçevede hem ‘Andrei Rublev’ ve ‘Solaris’ gibi Tarkovski filmleri hem de yönetmene ithafen yapılmış filmler izleyici ile buluşacak.

Uluslarası ana yarışma bu yıl İran, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Beyaz Rusya, Polonya, Rusya, Fransa, İsviçre, İsrail, Şili ile beraber Türkiye’den Özcan Alper’in yönettiği ‘Gelecek Uzun Sürer’ filminin Altın Kayısı için rekabetine sahne olacak. Belgesel yarışma bölümünde de Enis Rıza’nın filmi ‘Çöpte Dostoyevski Buldum’ göze çarpıyor.

Festivalin açılış filmi Sovyet sessiz sinemasının ünlü Ermeni  yönetmen Hamo Beknazaryan’ın 1926 yapımı klasik filmi ‘Şor ve Şorşor’. HayKino yapımcılığında çekilen film, ayyaş ve işsiz iki arkadaşın başından geçen eğlenceli olayları anlatıyor.

Yarışma dışı bölümlerde dünya sinemasının seçkin örneklerinin Ermenistan galaları göze çarpıyor. Alman yönetmen Christian Petzold’un Doğu Almanya’da geçen ‘Barbara’sı, Wes Anderson’ın yönettiği ve yıldız oyuncularıyla dikkat çeken ‘Ay Işığı Krallığı’, Agnieszka Holland’ın yönettiği ‘Karanlıkta’ öne çıkan filmler.

Festival bu yıl ayrıca bir edebiyat uyarlamaları seçkisi içeriyor. Hamo Beknazaryan’ın Gabiel Sundukyan’ın aynı adlı eserinden uyarladığı 1935 yapımı ‘Pepo’nun yanısıra Visconti’nin Thomas Mann uyarlaması ‘Venedik’te Ölüm’, Volker Schlöndorff’un Günther Grass uyarlaması ‘Teneke Trampet’ ve Andrea Arnold’un ses getiren 2011 yapımı filmi ‘Uğultulu Tepeler’ izlenecek filmler arasında.

Festivalin kapanış filmi, Michael Haneke’ye ikinci Altın Palmiye’sini getiren ‘Aşk’. Yaşlı bir çiftin ölümle karşı karşıya kalmalarıyla sınanan aşklarını anlatan yapım uluslararası eleştirmenlerden tam not almıştı.