Agoşyan’ın büyük Londra başarısı

Kontrbas sanatçısı ve besteci Arda Ardaşes Agoşyan, London College of Music’den (West London University) orkestra şefliği üzerine yüksek lisans diploması almaya hak kazandı. Daha önce aynı üniversitenin aynı biriminden kompozisyon alanında da yüksek lisans diplomasını alan Agoşyan, orkestra şefliği alanında bu unvanı Türkiye’den alabilen ilk kişi oldu.

23 Haziran 2012 Cumartesi günü gerçekleşen LCM sınavlarının başkanı ve orkestra şefi Philip Aldred tarafından yürütülen sınavın ilk basamağında Handel’in Solomon oratoryosundan  ‘The Arrival of the Queen of Sheba’yı yöneten Agoşyan, daha sonra sırasıyla Mozart ‘Eine Kleine Nachtmusic’, Frank Bridge’in ‘3 Idil’ adlı eserinden 2. bölümü, Gomidas'ın ‘Al-ayluğıs’ adlı eseri ve kendi bestelemiş olduğu ‘23. Mezmur eserlerini yönetti. Agoşyan’ın şefliğini üstlendiği CorISTAnbul Oda Korosu'na ilave olarak yaylı sazlar beşlisi ve kilise orgundan oluşan ‘CorISTAnbul Sextet” de bu sınavda yerini aldı.

İkinci basamakta, Agoşyan’a orkestra şefliğiyle ilgili teknik sorular soruldu. Üçüncü ve son basamak ise sınavın Deşifraj kısmıydı. Agoşyan’dan, hiç bilmediği bir eseri sadece 5 dakika göz atarak yönetmesi ve çalıştırması istendi. Agoşyan bu basamakları da başarıyla geçerek yüksek lisans diploması almaya hak kazandı.

Çok heyecanlı ve mutlu olduğunu söyleyen Agoşyan, Şef Aldred’in gösterdiği yakınlık ve desteğin çok önemli olduğunu söylüyor: “Aldred bir sürpriz yapıp beni ve ekibimi Londra'ya konser vermek üzere davet etti. Ayrıca daha sonra yaptığımız konuşmalarda da doktora yapmak üzere beni kendi çalıştığı üniversiteye davet ederek, besteci olarak da 23. Mezmur çalışmamı çok beğendiğini söyledi ve bestecilik üzerine de doktora yapmamı tavsiye etti.”

Agoşyan, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda kontrbas ve oda müziği dersleri vermenin yanı sıra, çeşitli topluluklarda koro ve orkestra şefliğini sürdürüyor.

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik