Halepli Ermenilerin buluşma noktası dört yıl sonra kapılarını açtı

Halepli Ermenilerin buluşma noktası olan El Midan’daki açık hava kahvesi, kapalı kaldığı dört yılın sonunda geçtiğimiz haftalarda kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Halep’te Ermeni nüfusunun yoğun olduğu El Midan’da (Ermenice Norküğ) 2007 yılında açılan ve kısa zamanda Halepli Ermenilerin buluşma noktası olan açık hava kahvesi, Suriye’de savaşın şiddetini arttırdığı 2012 yılında kapılarını kapatmak zorunda kalmıştı. 

Esad rejiminin Halep’i geri almasından altı ay sonra, Haziran ayında kahve kapılarını tekrar açtı.  

Açık hava kahvesinin müşterilerinden biri olan Taline Menasyan, AFP’ye yaptığı açıklamada ‘Burada olmak rüya gibi. Eğer bu kahve açılırsa insanların Halep’e geri döneceğini konuşuyorduk aramızda. Çünkü burada aile gibiyiz “ dedi.  

57 yaşındaki bir dişçi olan Harutyun Kahveciyan da kahvenin açılmasının ‘güzel günlerin dönüşü anlamına geldiğini’ ifade ediyor. Kahveciyan, savaşta Lübnan’a kaçan kızına kahvenin açılışından bir fotoğraf gönderdiğini; bunu “dönmesini teşvik etmek için” yaptığını söyledi.  

Suriye’nin ikinci büyük şehri olan Halep, Suriye’de Ermeni nüfusunun en yoğun yaşadığı şehir. Savaştan önce yaklaşık 150 bin Ermeninin yaşadığı Halep’te bugün yaklaşık 10 bin kişilik bir nüfus kaldı. 



Yazar Hakkında