Sur'da yıkıma karşı imza kampanyası

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan bazı mahallelerinin yıkımını durdurmak için Türkiye genelinde bir imza kampanyası başlatıldı. Toplanan imzalar Meclis’e gönderilecek.

Amerika’nın Sesi’nden Mahmur Bozarslan’ın haberine göre, kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılarak yıkımına karar verilen Sur’daki Ali Paşa ve Lalebey Mahallerindeki yıkımı durdurmak için Diyarbakır’da bir imza kampanyası başlatıldı. 

Diyarbakır’da bulunan sivil toplum kuruluşları, sendika ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan ‘Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’nun başlattığı imza kampanyası, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da tanıtıldı.  

Basın toplantısında konuşan Platform sözcüsü Büşra Cizrelioğlu, daha önce boşaltılan evlerin yıkılarak, mahalleyi terk etmeyenler üzerinde baskı oluşturulduğunu belirtti, buna rağmen Sur’da yaşayan mahallelilerin evlerini terk etmediklerini söyledi. 

Cizrelioğlu, imza kampanyası ile Sur’un sesini dünyaya duyurmayı hedeflediklerini ifade ederek, bir ay sürecek imza kampanyasıyla ilgili şunları söyledi:

 

”Ortak amaç, mücadele bilinci ve sorumluluğuyla her an evinden ve mahallesinden zorla, tehdit edilerek çıkarılmaya çalışılan Alipaşa ve Lalebey halkının meşru taleplerini bütün dünya gündemine taşımayı hedefliyoruz. Bu bağlamda mücadelemizin bir aşaması olarak ’Diyarbakır Suriçi Ortak Dünyamızdır, Yıkım Durdurulsun’ şiarıyla bir ay sürecek olan imza kampanyasını bugün başlatıyoruz. Hukukun ve temel insan haklarının her gün ayaklar altına alındığı, adalet talebinin toplumun tüm kesimleri tarafından yüksek sesle dillendirilmeye başlandığı şu günlerde, hep birlikte ‘Sur İçin Adalet’ istersek, hakların ortak mücadele bilinci ve inancıyla yıkımı durdurabileceğimize ve kazanacağımıza inanıyoruz. Bu mücadele ve dayanışma bilinciyle tüm duyarlı kesimleri imza kampanyamıza destek sunmaya ve sahiplenmeye çağırıyoruz.” 

UNESCO’ya tepki 

Platform üyeleri UNESCO’nun yıkıma sessiz kalmasına da tepki gösterdi.  

Bir ay sürecek kampanyada toplanacak imzalar TBMM’ne gönderilecek. İmza kampanyası aynı anda hem sosyal medya üzerinden hem de ıslak imzalı yöntemle sürdürülecek. Diyarbakır’da başlatılan imza kampanyası 81 ilde yürütülecek.

"Barınma hakları gasp ediliyor"

change.org’da imzaya açılan kampanyaya bugün saat 12.06 itibariyle 2.730 kişi imza verdi. Kampanyanın tanıtımında şöyle deniyor: 

“Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’nin kültürel peyzajı, toplamda 191 üye ülkenin 1031 alanının ye aldığı Dünya Miras Listesi’nde Türkiye’den yer alan 15 eserden biridir.

Dünyanın en eski yerleşim alanlarını içinde barındıran ve 36 uygarlığın izlerini taşıyan Suriçi’nin tarihi MÖ. 7500 yıllarına dayanmaktadır. Farklı etnisite, sınıf, kimlik ve inançtan halklara tarih boyunca ev sahipliği yapmış olan Suriçi, 21. Yüzyılda geri dönüşü olmayan bir yıkıma maruz bırakılmaktadır. Birçok medeniyetin bugüne kadar koruduğu bu tarihi mekan günümüzde ‘güvenlik politikaları’ ve ‘kentsel dönüşüm’ adı altında yürütülen rant projeleri ile yok edilmeye çalışılmaktadır.

Alipaşa ve Lalebey’de 2009’da ‘Kentsel Dönüşüm’ süreciyle başlayan yıkım 2017’de devam etmektedir. 19.05.2017’de camilerden duyurular yapılarak, evlerin boşaltılması istendi, aynı gün elektrik ve sular kesildi. Diğer taraftan daha önce boşaltılan evlerin, tarihi ve kültürel doku gözetilmeden iş makineleriyle yıkımına devam edildi. Buna rağmen Alipaşa ve Lalebey mahallerindeki yurttaşlar evlerini terk etmemektedir.

Bu yıkımla Suriçi’nin tarihsel ve kültürel dokusu bozulmaktadır. Suriçi insansızlaştırılmaktadır. Suriçi’nde yaşayan yurttaşlar göçe ve yoksulluğa mahkum edilmektedir. Mülkiyet hakları ellerinden alınmaktadır. Barınma hakları gasp edilmektedir.

Suriçi’nde gerçekleşen bu yıkıma bir yurttaş olarak karşıyım. Alipaşa ve Lalebey başta olmak üzere Sur’daki yıkımın durdurulmasını istiyorum.” 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında