Yücel'in AİHM davasına Almanya müdahil olacak

Almanya, Türkiye'de tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel'in AİHM'e yaptığı başvuruya destek vereceğini duyurdu.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Almanya hükümeti Türkiye'de tutuklu bulunan 'Welt' gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in avukatı tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan başvuruyu destekleyeceğini duyurdu. 

Başbakanlık Müsteşarlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile istişarelerde bulunan Almanya Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Almanya Türkiye ve Almanya vatandaşı olan Yücel'in Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı düşen muameleye tabi tutulduğu gerekçesiyle yaptığı şikayette taraf olacak. 

Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmaier Die Welt gazetesine verdiği demeçte, yargının hukuk devleti kurallarına uygun bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti ve "Deniz Yücel 155 gün önce tutuklandı, 140 gündür de hücre hapsinde kalıyor. Hakkında hala iddianame hazırlanmadı. Bu muamele hukuk devleti usullerine aykırı olduğundan Almanya Deniz Yücel'in avukatı tarafından AİHM'e iletilen şikayeti destekleyecektir. Deniz Yücel'in zanlı olarak haklarından yararlanamadan hücre hapsinde tutulması kabul edilemez" dedi.

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas da Die Welt'e demecinde, Yücel'in hukuk devleti ilkelerine uygun bir şekilde yargılanması için ellerinden gelen herşeyi yapacaklarını söyledi.

"Terör propagandası" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ile suçlanan Deniz Yücel’le ilgili AİHM’e sunulan başvuru dilekçesinde, hücre hapsinde olmasının AİHS’in işkence ve kötü muameleyi yasaklayan, güvenlik ve özgürlük hakkı tanıyan ve fikir özgürlüğünü teminat altına alan maddelerine aykırı olduğu belirtiliyor.

AİHM tutuklu diğer Türk gazeteciler gibi Deniz Yücel'in dosyasını da öncelikle incelemeye karar vermişti. AİHM'e başvuran diğer gazeteciler arasında Ahmet ve Mehmet Altan kardeşler ile köşe yazarı Şahin Alpay ve 12 Cumhuriyet gazetesi mensubu da bulunuyor. 

Kategoriler

Güncel Basın



Yazar Hakkında