Türkiye ve Ermenistan'dan yatırımcılar buluşuyor

Ermenistan’daki Kamu Gazetecilik Kulübü (Public Jurnalism Club / PJC) ile Türkiye’den Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından 2 Mayıs’ta Ermenistan’da düzenlenen Ermenistan-Türkiye Yatırımcılar Toplantısı’nın Türkiye ayağı bu hafta İstanbul’da düzenleniyor.

20-21 Temmuz’da gerçekleştirilecek toplantılara Ermenistan ve Türkiye heyetleri dışında, iki ülkedeki yatırımcılar ve diğer ilgilenenler de katılabilecek. Ortaklaşa iş birliklerinin teşvik edileceği toplantılar serisinde Ermenistan heyetini SmartGateVC ortaklarından Ashot Arzumanyan, BA & Silikon Tohumları Danışmanı firmasını temsilen girişimci Jesus Lozano, Ermenistan Amerikan Üniversitesi Ürün Yenilik Merkezi ve Bilim-Mühendislik Fakültesi’nden Aram Keryan ve Yenilikçi Çözümler & Teknoloji Merkezi İş Geliştirme Müdürü Areg Gevorgyan temsil edecek.

Kurumların, farklı sektörden uzmanların katıldığı karşılıklı değişim ziyaretleri Ermenistan-Türkiye Normalleşme Sürecine Katkı (ATNP) Programı çatısı altında gerçekleştiriliyor. İki ülkedeki Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) sektöründeki girişimcilerin teşvik edilmesini hedefleyen  bu projenin İstanbul toplantısının oldukça ilgi uyandıracağı tahmin ediliyor.

İşbirliği kültürünü anlamak ve geliştirmek konulu tartışmaların da yapılacağı toplantılarda, Ermenistan’ın yeni ​​potansiyeli ile Türkiye'nin büyük iş yatırım kapasitesi arasında köprüler kurulmaya çalışılacak. Ayrıca heyetler Koç Merkezi, Galata İş Yatırımcı Melekleri, 212 VC, Revo Capital, İstanbul Yatırım Melekleri ve farklı meslek temsilcilerine çalışma ziyaretler gerçekleştirip, özel toplantılar yapacaklar.

20 Temmuz günü Türk, Ermeni ve İstanbul-Ermeni iş çevrelerinin katılımı ile yapılacak açılış töreni ile başlayacak etkinliğin kapıları ilgilenen herkese açık olacak. 20 Temmuz gecesi ayrıca iş adamlarının katılacağı bir yemek tertip edilecek.

PJC ve TEPAV, önceki yıllarda "Girişimciler Değişimi" programının ilk aşaması olarak Ermenistan ve Türkiye arasında şimdiye kadar en büyük ölçeğe sahip olan sanayi alanındaki karşılıklı değişim programını gerçekleştirdiler. Yaklaşık 90 kişiden oluşan, Türkiye ve Ermenistan'dan gelen BİT yatırımcı ve girişimcileri, teknoloji endüstri liderleri, tasarımcılar ve yeni başlayanlardan (start-up)  oluşan grup böylece yan yana gelebilmiş oldu.  

Yerevan buluşması

1-3 Mayıs tarihleri arasında Yerevan’da düzenlenen Ermenistan-Türkiye Yatırımcılar Toplantısı’na katılmak üzere ABD, Almanya ve Türkiye’den birçok yatırımcı heyeti Ermenistan’ı ziyarette bulundular. Heyet üyeleri arasında Türkiye’den Angel Labs'ın yöneticisi Tuğçe Ergül, Silikon Vadisi'nde faaliyet gösteren Alman NFQ Capital  kurucu ortağı Harald Braunstayne, merkezi Berlin’de bulunan Delivery Hero kuruluşundan Alana Tunge, Frankfurt’ta faaliyet gösteren HR Ventures yatırım yöneticisi Ertan Can, İstanbul’da bulunan Do Consultancy  şirketi kurucusu Duygu Öktem ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) siyasi analisti Cansu Saraç da vardı. Amerikan finans dergisi Forbes muhabirlerinden Monti Manforde toplantıya katılan isimlerden oldu.

Ermenistan AB Delegasyonu temsilcisi Hoa-Binh Achemyan, toplantı sırasında, katılımcılar arasında fiili dayanışma kurulması yoluyla, bölgedeki barışçıl bir gelecek için temel oluşturma çağrısında bulundu. Achemyan "Bu çağrının geçekleşmesi ancak insanların imkanları görmesi ile gerçekleşebilir ve beraber ortak yatırımlar yaratma konusunda her iki ülkede de birçok olanak mevcut” dedi. Ermenistan’daki Fransa Büyükelçisi Jean-François Charpentier yaptığı karşılama  konuşmasında katılımcıları yüreklendirerek "Ne olursa olsun, şartlar nasıl gelişirse gelişsin, çalışmalara devam edilmelidir" dedi. Açılış töreninin konukları arasında Ermenistan'daki Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçi Yardımcısı Nadia Lichtenberger, ABD Büyükelçiliği Ekonomik ve Ticari Temsilcisi Rafael Sambun ve diğer önemli isimler vardı.

Kamu Gazetecilik Kulübü (Public Jurnalism Club / PJC) müdürü Seta Muradyan da Yerevan’daki toplantının açılış konuşmasında "Bizim girişimimizin hedefi melek yatırımcılar ağı oluşturarak, start-up ve diğer yeni yatırımcılardan oluşan bir ekosistem geliştirmeye istekli olan iş insanlarını desteklemektir. Dünyada benzer ağların başarılı örneklerini görmekteyiz ve amacımız ortak projeler sayesinde iki ülke arasındaki işbirliğini kolaylaştırmak için yatırımcılara yardım etmek ve yatırımcı ağının oluşturulmasını teşvik etmektir" demişti.

Proje ile ilgilenenler PJC ile iletişime geçmek, katılım ve diğer sorular için lusineavagyan@pjc.am adresine e-posta atabilirler.



Yazar Hakkında