Ege açıklarındaki depremin ardından tsunami

Ege açıklarında sabaha karşı meydana gelen 6.7 büyüklüğünde, 7 şiddetindeki depremde Kos Adası’nda 2 kişi hayatını kaybetti. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü,

Saat 01.30 sularında Muğla açıklarında meydana gelen depremde, Kandili Rasathanesi’nin yaptığı açıklamaya göre 30-40 cm. civarında tsunami dalgası ölçüldü. Açıklamada, Bodrum ve civarı kıyı bölgelerimizde tsunami gözlenmiştir. Bu depremin bu andan sonra mevcut gözlenen ve ölçümlenen değerlerden daha yüksek bir dalgaya neden olması beklenmemektedir' denildi.

Yerin yaklaşık 7,8 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin büyüklüğünü; ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) 6.7, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 6.3, Kandilli Rasathanesi ise 6.7 olarak duyurdu.

Kos’ta hasar büyük

Yunanistan'ın Kos (İstanköy) Adası'nda deprem sonucu iki kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

Yetkililer, hayatını kaybedenlerden birinin Türkiye vatandaşı, diğerinin İsveç vatandaşı olduğunu açıkladı.

Yunan basınına göre, büyük hasarın yaşandığı depremde, Kos’da Osmanlı dönemi eserlerinden Defterdar Camisi'nin de minaresi yıkıldı. Yunanistan'da deprem sonrası birçok adada insanlar sokaklara döküldü, bazı binalar boşaltıldı.

Adada bulunan 60 Türkiye vatandaşı da tahliye edilecek.

Muğla’da kriz merkezi

Muğla Valisi Esengül Civelek depremin ardından il genelinde bir kriz merkezi oluşturduklarını açıkladı.

DHA, Datça'da deprem sırasında paniğe kapılan 18 kişinin düşüp yaralandıklarını, bu kişilerden 17'sinin Datça Devlet Hastanesi'nde yapılan ilk müdahalelerin ardından taburcu edildiklerini aktardı. Merdivenlerden düşüp kolunu kıran bir kişi ise ilk müdahalenin ardından Marmaris Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

Bodrum Belediye Meydanı'ndaki Adliye Camisi'nin minaresi sarsıntı nedeniyle zarar gördü. Minarenin bazı bölümleri düştü. Polis ve zabıta ekipleri, vatandaşların minareden düşen parçalardan zarar görmemesi için bölgeyi güvenlik şeridiyle kapattı, cami çevresine girilmesini önledi.

Doğan Haber Ajansı (DHA), Muğla'nın Datça ilçesinin en eski yerleşim yerlerinden Reşadiye Mahallesi'nde iki katlı eski bir binanın çöktüğünü bildirdi.

Deprem; İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli'de de hissedildi.

40 civarında artçı deprem 

USGS'nin paylaştığı verilere göre, deprem sonrası büyüklükleri yaklaşık 2.0 ile 5.0 arasında değişen çok sayıda artçı deprem meydana geldi. 

AFAD artçı deprem sayısını 40 olarak açıkladı.  

EMSC Twitter'dan yaptığı açıklamada, halka sahillerden uzak durulması uyarısında bulundu.

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Deprem Ege


Yazar Hakkında