Beykoz için mesai başlıyor

Beykoz Surp Nigoğos Ermeni Kilisesi Vakfı’nın el konan ve hukuki mücadele sonrasında iade edilen arazi ve alınan tazminatlarla ilgili oluşturulan komisyon mesaiye başlıyor.

Beykoz’da tapusu Surp Nigoğos Ermeni Kilisesi Vakfı adına 34 bin 470 metrekare olan arazi, uzun yıllar boyunca işgal edilmiş ve kullanıma izin verilmemiş eski bir mezarlık arazisi. 1951 yılından bu yana ise defin işlemi yapılamıyor. Vakıflar Kanununda yapılan yasal değişikliğin ardından Beykoz Vakfı arazinin iadesi için Vakıflar Genel Meclisi’ne başvurdu. 2012 yılında Meclis kararıyla arazi iade edildi. Arazi İstanbul’un en değerli arazilerinden biri kabul ediliyor arazi Cemaat vakıflarına verilen en büyük iade edilen arazilerden biri.

Araziye devlet el konmasının ardından arazi üzerine okul ve cami yapılmış, üzerinden yol geçirilmişti. Arazinin vakfa iadesinin ardından Vakıf okul ve yol için mahkemeye başvurdu. Millî Eğitim Bakanlığı 22 milyon TL tazminat ödemeye mahkûm edildi. Yargıtay tarafından karar onayladı. Tazminatın faiziyle beraber 27 milyon TL’yi bulması bekleniyor. Hali hazırda Vakfın açtığı bir tazminat davası daha devam ediyor.  

Komisyon değerlendirecek

Arazinin kullanımı ve tazminatların değerlendirmesi konusunda daha önce Aram Ateşyan’ın başkanlığında kurulan Hovakim 1461 Vakfı ile Beykoz Vakfı arasında protokol imzalanmıştı. Ancak Ermeni toplumundan gelen itirazlar ve hukuki sorunların ortaya çıkmasından dolayı protokoller iptal edilmiş, arazinin ve tazminatın değerlendirilmesi için ortak komisyon kurulması kararı alınmıştı. Yaklaşık bir yıl önce kurulan Episkopos Sahak Maşalyan başkanlığındaki dayanışma komisyonu önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacak. 18 Temmuz Salı günü ilk toplantı yapılarak komisyon üyeleri belirlendi. Komisyon 25 Temmuz Salı günü biraraya gelecek. Toplantıda hem komisyon üyeleri, hem de çalışma planı konusunda bilgilendirme yapılacak. 

Kategoriler

Toplum Vakıflar



Yazar Hakkında