Hollande soykırımı inkar yasası için açıklama yaptı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, soykırımı inkar yasası konusunda daha önce verdiği sözlere sadık olduğunu duyurdu. Hollande, 1915'teki Ermeni Soykırımı'nın reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yeni bir yasa tasarısını tekrar gündeme getireceğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande yaptığı açıklamada 1915-16 yıllarında yaşanan Ermeni Soykırımı'nı inkar edenlerin cezalandırılacağı yeni bir yasayı parlamentoya getirmeyi planladığını söyledi.

Soykırımı inkar yasasından vazgeçmedik

Fransız Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan Fransız haber ajansı AFP'ye yapılan açıklamada, Hollande'ın 'Ermeni soykırımının inkârının cezalandırılması için yeni bir yasal girişiminde bulunma niyetinden vazgeçmediği' belirtildi.

Şubat ayında eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin desteklediği aynı içerikli bir yasa Anayasa Konseyi tarafından Fransız Anayasa’sına aykırı bulunarak iptal edilmişti.

Fransa Ermeni Örgütleri Koordinasyon Konseyi de bir açıklama yayınlayarak Hollande’nin seçim kampanyası ve hatta daha önce verdiği sözleri tutacağını söylediği ifade edilerek Konseyden bir heyetin Temmuz ayı sonunda Elise Sarayına çıkarak Hollande’yle yasa konusunda bir görüşme yapılacağı kaydedildi.

Fransa’da Nazi Almanyasının Yahudilere ve Osmanlı İmparatorluğunun da Ermenilere karşı giriştiği katliamlar soykırım olarak tanınıyor.

Fransız yasalarına göre Yahudi soykırımının inkarı 1990 yılında kabul edilen Gayssot Yasasına göre suç. Ancak aynı şekilde Ermeni soykırımı konusunda atılmak istenen adımlar hep engellendi.

Fransız hukukçuların genel görüşü uluslararası alanda Yahudi soykırımı gibi yaygın bir şekilde kabul görmeyen Ermeni soykırımının inkarının cezalandırılmasının teknik olarak daha zor olabileceğini ifade ediyor.

Gayssot Yasası, Yahudi soykırımı konusunda kurucuları arasında Fransa’nın da yer aldığı Nürnberg Mahkemelerinin kararlarına dayanıyor.

Her ne kadar Arjantin, Belçika, Kanada, İtalya, Rusya, Almanya ve Uruguay tarafından tanınmış olsa da Ermeni soykırımı konusunda ise böyle bir dayanak yok.

Hollande’nin açıklaması geçtiğimiz hafta Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı açıklamalarla tam bir tezatlık arz ediyor.

Soykırımı inkar yasası nedeniyle Fransa’ya yaptırım uygulayan Türkiye, Davutoğlu aracılığıyla tüm yaptırımların kaldırıldığını duyurmuştu. Hollande’nin açıklamaları Türk tarafında soğuk duş etkisi yarattı.

Türkiye tarafından henüz resmi bir açıklama gelmezken Ankara’nın gelişmelerden son derece rahatsız olduğu kaydediliyor.

(Yüksekovahaber.com)