Agos'ta bu hafta

Agos'un 20 Temmuz tarihli sayısından öne çıkan haberler, söyleşiler, yorumlar..

AGOSUN SADECE OKURU DEĞİL DESTEKÇİSİ OLUN

E- GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN  

GÜNCEL 

* İnsan haklarını savunmak suç oldu 

Büyükada’da gözaltına alınan hak savunucularından Özlem Dalkıran, İdil Eser, Günal Kurşun, Veli Acu, Ali Garawi ve Peter Steudtner tutuklandı. Nalan Erkem, İlknur Üstün, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklamalara tepkiler büyük. 

* Ümit Kıvanç yazdı - Hakikatimiz, arkadaşımız

O halde niye tutuklu şu anda bizim Özlem? Şimdiye kadar, demokratik özgürlükleri, çoğulculuğu geliştirmeyi amaçlayan sayısız organizasyonda rol ve yer aldığı için? Hrant’ın “örtülü operasyon”la öldürülmesinden bu yana duruşma önlerinden, 19 Ocak anma toplantı ve gösterilerinin örgütlenmesinden, yürütülmesinden hiç geri kalmadığı için?

*En az 120 bin başvuru, iki ay süre, pek çok soru işareti
OHAL Komisyonu göreve başladı 

23 Ocak tarihli Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu, kurulduktan altı ay sonra göreve başladı. Yaklaşık 120 bin başvuru sırada. KHK’yla ihraç edilen Hak ve Adalet Platformu üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Komisyon’a başvuracak olmasına rağmen neyle suçlandığını bilmeden kendini savunmak zorunda kalacağını söylüyor.   

*Sevan Nişanyan artık yurtdışında
“Canımı yakmaya devam edeceklerini sezdirdiler”

Yazar Sevan Nişanyan hükümlü bulunduğu Foça Açık Cezaevi’ne geri dönmeyerek yurt dışına çıktı. Nişanyan, firarıyla ilgili Agos’un sorularını yanıtladı.

*TUMO bronz madalya ile döndü

Washington DC`de gerçekleştirilen “First Global Challenge” adını taşıyan ilk uluslararası robot yarışmasından Ermenistanlı gençler bronz madalya ile döndü. 163 ülkenin katıldığı yarışmada Ermenistan’ı temsil eden TUMO Yaratıcı Teknolojiler Merkezi’nin genç takımı üçüncülüğü elde etti.

*Türk ve Ermeni yatırımcılar buluşuyor 

Ermenistan’daki Kamu Gazetecilik Kulübü (Public Jurnalism Club / PJC) ile Türkiye’den Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından 2 Mayıs’ta Ermenistan’da düzenlenen Ermenistan-Türkiye Yatırımcılar Toplantısı’nın Türkiye ayağı bu hafta İstanbul’da düzenleniyor.

TOPLUM 

*Beykoz için mesai başlıyor 

Beykoz Surp Nigoğos Ermeni Kilisesi Vakfı’nın el konan ve daha sonra hukuki mücadele sonrasında iade edilen arazi ve alınan tazminatlarla ilgili oluşturulan komisyon mesaiye başlıyor. 

*Azınlık toplumlarından gençlere yönelik ortak kamp 

RUMVADER ve Boyacıköy Surp Yerits Mangans Ermeni Kilisesi Vakfı’nın Gayrimüslim azınlık gençlerin sivil toplum ve savunuculuk, yaygın eğitim ve AB projeleri konusundaki kapasitelerini arttırmak üzere düzenleyeceği eğitim kampı için başvurular tamamlandı. Proje sorumlusu Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas’la konuştuk. 

*LYS’de tercih dönemi 

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) tercihleri bu hafta başlıyor. Üniversite adayları, tercih listelerini 18-26 Temmuz tarihleri arasında ÖSYM’ye kurumun internet sitesi üzerinden gönderecekler. Psikolojik Danışman Orhan Gez’le, üniversite adaylarının nasıl tercih yapmaları gerektiği üzerine konuştuk.

* ‘Seçim talimatnamesi özüne uygun olmalı’

Müteşebbis Heyet üyesi Setrah Davuthan önümüzdeki süreci değerlendirdi.  

*Şişli Spor Yaz Okulu’na yoğun ilgi

Şişli Spor Kulübü’nün Kınalıada’da düzenlediği yaz okulunda faaliyetler tüm hızıyla devam ediyor. Şişli Spor Kulübü Başkanı Alen Tekbıçak’la, basketbol, voleybol, satranç ve tenis alanlarında yüzlerce çocuğun katıldığı yaz okulu ve kulübün genel durumu hakkında konuştuk. 

* Bin dert bir derman:
Yüksek kolesterol tedavisinde öncelik ilaç olmamalı 

Vücudumuzda bir yağ türü olarak bulunan kolesterol, fazla alınması durumunda damarlarda birikerek damar daralması ve tıkanmasına sebep oluyor. Gerekli yaşam şartları ve beslenme şekli sağlanmadığında böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon, kalp krizi ve kalp yetmezliğine varan ciddi sonuçlar doğurabilen yüksek kolesterolü, Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Ece Küçükberberyan’la konuştuk.

ORTA SAYFA 

* Ermeniler, Kürtler, Türkler bir hafta boyunca birbirlerini dinlerse

İsviçre’de, Caux Sarayı’nda bir grup Ermeni, Türk ve Kürt üçüncü kez diyalog, barış kurmak, uzlaşmaya varmak için buluştu. Ermeni-Türk-Kürt Diyaloğu adı altında yapılan panellerde Lübnan, Hollanda, Türkiye ve Ermenistan’dan gelen katılımcılar iki ülkenin halkları ve diasporaları arasında oluşan sessizliğin, güvensizliğin ve nefretin tarihini, nedenlerini konuştu, bunların ortadan kaldırılması için ortak yollar arayışına girdi. 

ARKA SAYFA 

* “Yaratıcılığımı Ermenistan’da aldığım eğitime borçluyum”

New Jersey’de yaşayan Ermenistan doğumlu Amerikalı ressam Mher Khachatryan’la sanatçı kimliği ve projeleri üzerine konuştuk.

KÜLTÜR SANAT 

* Skandalla başladı, görkemli bitti

Ermenistan’ın prestijli film festivali Altın Kayısı, Pazar günü sona erdi. Yönetmen Eric Nazarian,14. Altın Kayısı’yı Agos için değerlendirdi. 

* Gerçek ile kurgu arasında A.Berkman’la bir yolculuk 

Kahireli sanatçı ve yönetmen Philip Rizk, Alexander Berkman’ın ayak izlerini takip ettiği yeni film çalışması kapsamında 5 Temmuz’da Salt Galata’da bir performans sergiledi. Philip Rizk’le, Berkman’ın 1917’de çıktığı gezinin duraklarından biri olan İstanbul’da buluştuk ve yeni projesi üzerine konuştuk.

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

Agos'ta bu hafta