Cumhuriyet gazetecileri 9 ay sonra ilk kez hakim karşısında

Cumhuriyet gazetecileri ve yöneticileri 9 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıkıyor. Sansürün kaldırılmasının 109. yıl dönümünde, 24 Temmuz’da görülecek duruşma öncesi adliye önünde meslek birlikleri, siyasi partiler ve uluslararası heyetler basın açıklaması yaptı.

Cumhuriyet Gazetesi yönetici, yazar ve çalışanlarının yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İstanbul, Çağlayan Adliyesi 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Davada 11'i tutuklu 19 kişi “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve  “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla yargılanıyor.

Gazetecilerden yürüyüş  

Gazetecilerin yargılandığı 19 sanıklı Cumhuriyet davasının ilk duruşması için Cumhuriyet Gazetesi binası önünden Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne yürüyüş gerçekleşti.

9 aydır tutuklu bulunan gazetecilerin duruşması için Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) çağrısıyla Şişli'deki Cumhuriyet Gazetesi binası önünde bir araya gelen gazeteciler, hak ve meslek örgütü temsilcileri, bugün 10.00'da başlayacak Cumhuriyet davası için Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne yürüdü.

bianet’te yer alan habere göre, Gazete binasında tutuklu gazetecilerin resimlerinin yer aldığı "Yalnız değilsiniz, yalnız değiliz" yazılı pankart asılıydı. 

Gazete'nin bulunduğu Prof. Dr. Nurettin Mahzar Öktel Sokağı'nın girişi polis tarafından araç trafiğine kapatıldı. Polis korteje eşlik etti.                      

"Susma haykır haber alma haktır", "Özgür basın susturulamaz", "Gazeteciler çıkacak yine yazacak", "Gazetecilik suç değildir" sloganları atıldı. Tutuklu gazetecilerin isimleri okundu.

5 günlük nöbet

Saat 9.15’de Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Cumhuriyet davası için IFJ, EFJ, IPI, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, PEN gibi çok sayıda uluslararası gazeteci ve yazar örgütlerinin temsilcileri Türkiye’ye geldi. CHP, Haziran Hareketi, EMEP, Halkevleri, DİSK gibi birçok parti ve sivil toplum örgütü de adliye önünde olacaklarını açıkladı. 

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, basın açıklamasında Dışarıdaki Gazeteciler’in yanı sıra HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, IPI Medya ve İletişim Direktörü Ellis, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Haziran Hareketi adına Deniz Demirdöğen konuştu. 

Cumhuriyet Davası Koordinasyonu tarafından yapılan açıklamada, 5 gün boyuncu Çağlayan Adliyesi önünde nöbet tutulacağı belirtildi.

Ne olmuştu? 

31 Ekim 2016’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında “PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir olduklarına, yönetim kurulu toplantısında alınana vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçlarından” soruşturma başladığını açıkladı.

Soruşturmayı başlatan savcı Selam Tevhid davasında sanık olan Murat İnam'dı.  

İnam’ın davasının temelini oluşturan 7 Aralık 2015 tarihli HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın soruşturma raporunda Savcı Murat İnam’ın da olduğu bu 54 savcı ve hakimin meslekten ihracı istenmişti.

İnam’ın meslekten ihraç edilmesini engelleyen beş HSYK üyesinden Mustafa Kemal Özçelik ve Mahmut Şen darbe girişiminin ardından tutuklandı, meslekten ihraç edilmişti.

Cumhuriyet gazetesinden 16 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı, 13’ü aynı gün içinde gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan, Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yener, Turhan Günay, yazar Aydın Engin, yazar Kadri Gürsel ve muhasebe müdürü Günseli Özaltay.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Kadri Gürsel, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kuruul Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör, yazar Güray Öz, yazar Hakan Kara ve Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay 4 Kasım'da tutuklandı.

Gözaltı kararı çıkarıldığında yurtdışında olan Akın Atalay da 11 Kasım'da Türkiye'ye döner dönmez, Atatürk Havalimanı'ndan gözaltına alındı, 12 Kasım'da tutuklandı.

Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık ise sosyal medya paylaşımları ve haberleri nedeniyle 29 Aralık 2016 Perşembe sabahı gözaltına alındı, aynı gün tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi.

İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği, 30 Aralık 2016’da, Şık hakkında “FETÖ/PDY ve PKK” propagandasını yaptığı iddiasıyla tutuklama kararı verdi.

Suçlamalar 

* Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay’ın, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi;

* Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç, Güray Tekin Öz ve Önder Çelik’in “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından ayrı ayrı 11,5 yıldan 43 yıla kadar hapsi;. 

* Bülent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya’nın da “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından ayrı ayrı 9,5 yıldan 29 yıla kadar hapsi;

* Ahmet Şık’ın ise “PKK ve DHKP/C” silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek” suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istedi.

Kategoriler

Güncel Basın



Yazar Hakkında