Anjel Açıkgöz Hayk’la buluştu

17 Haziran 2017'de 94 yaşında vefat eden Anjel Açıkgöz’ün külleri 20 Temmuz 2017'de düzenlenen törenle Leipzig'de eşi Hayk Açıkgöz'ün yanına defnedildi.

Leipzig Güney Mezarlığı  Batı Şapel'inde düzenlenen törene Leipzig, Berlin, Nürnberg ve Hollanda'dan yaklaşık 75 kişi katıldı.

Adelheid Latchinian (78) Anjel Açıkgöz'ün Leipzig'li yakın dostlarından. Konuşmasında Anjel Açıkgöz'ün 1 Mayıs 1923'te Pangaltı Bilezikçi sokakta başlayan ve Beyrut, Moskova, Varşova üzerinden Leipzig'e kadar uzanan hayat öyküsünden anılar paylaştı. Babası Garabed ve eşi Hayk ile İstanbul Park Otel'de çalıştığı yıllar, 1950-55 arası Beyrut, Lübnan, 1955-58 yılları Varşova, Polonya. O yıllarda Moskova'da yaşayan Nazım Hikmet ile yakın dostlukları. 1958’de 'Bizim Radyo' kurulduğu dönemde Leipzig, Doğu Almanya'ya yerleşmeleri. TKP’nin önemli isimlerinden Hayk Açıkgöz’ün 2001'de vefat etmesinden sonra hayatta kalan akrabası olmayan Anjel Açıkgöz emekliliğini Leipzig, Berlin ve Nürnberg'deki Türk, Kürt, Arap, Alman genç ahbaplarının çocuklarına manevi annelik yaparak geçirmişti.

TKP üyesi Murat Alp, Anjel Açıkgöz'ün yoldaşı ve yakın aile dostu. Son senelerde Anjel Açıkgöz’le Leipzig ve Berlin’de sık görüşenlerden. Murat Alp şapeldeki törende Anjel Açıkgöz'ün Mayıs 2017'de, tedavi gördüğü hastaneden Türkçe yazıp yolladığı son veda mektubunu okudu. Berlin'de yaşayan Murat Alp, o dönem Sansaryan Han'ın en üst katında bulunan Birinci Şube'de işkence görürken, 22 Ocak 1945'te pencereden atlayarak intihar ettiği iddia edilen sosyalist şair Hasan Basri Alp'in oğlu. 

Şapelin akustiğiyle etkileri daha da artan iki tını, Ermeni opera sanatçısı Kohar Kasparian'ın seslendirdiği Ermeni halk şarkısı 'Turna' ve Vedat Türkali’nin bir şiirinden düzenlenmiş, Edip Akbayram'ın söylediği 'Bekle Bizi İstanbul' parçaları dinleyenleri efkârlandırdı.

Şapelden mezara yapılan yürüyüşe TKP üyesi yoldaşları çeşitli bayrak ve flamalarla eşlik ettiler. Mezarı başında Türkiye Komünist Partisi Almanya Örgütü adına bir açıklama yapıldı. Dostları ve yakınları da Anjel Açıkgöz'ü mezarı başındaki konuşmalarla ve şiirlerle son yolculuğuna uğurladılar.

Cenaze töreninde konuşan Dr. Adelheid Latchinian’ın hikayesine de belki kısaca yer vermek gerekir. Ailesiyle İkinci Dünya Savaşı sonrası Batı Prusya'dan göçe zorlanan Almanlardan. Doğu Almanya’da Ermeni edebiyatı üzerine çalışmalarıyla biliniyor. Ailesi 1915 kurbanları arasında olan Sarkis Latchinian'la Bulgaristan'da tanışıp evlenmişler ve Leipzig'e yerleşmişler. İki oğulları ve bir kızları olmuş. 1923 Beyrut doğumlu Prof. Dr. Sarkis Latchinian, Sofya'da üniversite öğrenimini tamamlamış bir iktisat bilimcisi, Leipzig üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmış ve 2012'de hayatını kaybetmiş.

Kategoriler

Toplum Fark Yaratanlar

Etiketler

Anjel Açıkgöz


Yazar Hakkında