Cemil Çiçek'ten Meclis'te cemevi talebine ret

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün Meclis'te Aleviler için cemevi açılmasına ilişkin talebini yazılı bir açıklamayla cevaplayarak reddetti. Çiçek, yazıda 'Diyanet İşleri Başkanlığı Aleviliği ayrı bir din değil tarih içinde ortaya çıkmış bir zenginlik olarak görmektedir' ifadelerine yer verdi ve 'İslam dininde ibadet yerleri camilerdir' dedi.

CHP Milletvekili Hüseyin Aygün'ün Meclis'te cemevi açılmasına ilişkin talebi reddedildi. Aleviliğin bir din olmadığını söyleyen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Alevilik İslam içi bir oluşumdur. İslam dininin ibadet yeri camidir' dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, parlamentoya cemevi açılmasını isteyen CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'e yazılı cevap verdi.

Meclis Başkanı Çiçek, cemevi talebinin reddedildiğini ifade etti. CHP Milletvekili Hüseyin Aygün'ün 'Meclis çatısı altında cemevi kurulsun' talebine yanıt yazısı gönderen Çiçek, yazıda 'Diyanet İşleri Başkanlığı Aleviliği ayrı bir din değil tarih içinde ortaya çıkmış bir zenginlik olarak görmektedir' ifadelerine yer verdi ve 'İslam dininde ibadet yerleri camilerdir' dedi. 

Konunun daha önce de gündeme geldiğine işaret eden Çiçek, şunları kaydetti:

'Anayasa'nın 136. maddesine göre Diyanet İşleri Başkanlığı, 'laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirir.''

Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un 1. maddesinde ise Başkanlık; İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli kılınmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, Alevilik ayrı bir din olmayıp 'İslam içi bir oluşum, İslam'ın tarihi süreçte ortaya çıkmış bir zenginliğidir ve İslam dininin ibadet yerleri camilerdir.'

(Kaynak: AA)