Adıyaman’da 5. yüzyıla ait mozaik bulundu

Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Eskiköy’de Grekçe yazıtlı mozaik bulundu.

İhlas Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Eskiköy’de Mehmet Dağ ve eşi Emine Dağ'ın evlerinin yanında bulunan bahçede çevre düzenlemesi yaparken buldukları mozaiğin üzerinde bulunan Grekçe yazıtın Ege Üniversitesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölümünden Prof. Dr. Cumhur Tanrıver tarafından çevirisinin yapılmasıyla ayrıntılar gün yüzüne çıktı. 

Yapılan çeviriye göre yazıtın üzerinde “Bu kutsal kilise pek ulu ve kutsal Maranas’ın buraya ziyaret ettiği günlerde Maranas’ın da yardımı ile mozaik ile bezendi” cümlesi yer alıyor. Yazıtta kullanılan yazı sitilinden milattan sonra 5. Yüzyıla ait olduğu tahmin edilen mozaiğin Roma Dönemi'ne ait olduğu tespit edildi.

İlk etapta sadece yazıtın bulunduğu kısmı gün yüzüne çıkarken, kazı ile mozaiğin alanı genişledi. Ancak mozaiğin büyük bir kısmının hasar gördüğü gözlendi.

Adıyaman Müze Müdür Vekili Mehmet Alkan, mozaiğin bulunduğu altı dönümlük alanın Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından SİT alanı olarak tescillediğini kaydetti.

Adıyaman Müze Müdür Vekili Mehmet Alkan, “Tarla temizleme çalışması yapılırken mozaik tespit edildiğini söylediler. Bizde geldiğimizde burada bir mozaiğin olduğunu, bu mozaiğin üzerindeki yazıtları gördük ve bunu Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan tescilini yaptık. Tescilden sonra Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğünden kazı izni alarak kazı çalışmalarına başladık. Mozaik üzerindeki en önemli alan dikdörtgen bir pano içerisinde 2x20x70 santimetre ebatlarında dört satır Grekçe yazıt bulunmaktadır. Bu yazıtın çevirisini Ege Üniversitesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölümünden Prof. Dr. Cumhur Tanrıver yaptı. Çevriye göre, ‘Bu kutsal kilise pek ulu ve kutsal Maranas’ın buraya ziyaret ettiği günlerde Maranas’ın da yardımı ile mozaik ile bezendi’ ifadeleri yer almaktadır. Kazı bittikten sonra Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan alınan izin ile müzeye naklini gerçekleştireceğiz” açıklamasında bulundu.

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında