Ermenistan’ın Beatles’ını anlatan 48 yıllık kayıp film bulundu

‘Ermenistan’ın Beatles’ı’ olarak bilinen rock grubu ‘Yerazoğnerı’ (‘Dreamers’) hakkında 1969’da çekilen bir belgesel film, 9 Temmuz’da internette yayımlandı. Armenian TV imzalı filmin, çekildiğinden bu yana kayıp olduğu düşünülüyordu.

Konuyla ilgili olarak Mediamax adlı internet sitesinde yer alan haberde şu ifadeler yer aldı: “1966’da, müzikseverler ilk defa ‘Dreamers’ rock grubunun Yerevan’daki ‘House of Composers’da düzenlenen konseri için biletlerini satın aldılar. 1965’te henüz öğrenci olan Hrayr Kotoyan, Zaven Sargsyan, Hakob Petrosyan, Yervand Yerznkyan ve Slava Buniatyan, Liverpool çıkışlı ünlü Beatles grubundan esinlenerek kendi müzik gruplarını kurdular. Ermenistan’da birçok kişi Beatles’ın şarkılarını ilk defa ‘Dreamers’tan dinledi.”

Grubun solisti olan Zaven Sargsyan, bugün Sergey Parajanov Müzesi’nin müdürü. Sargsyan, o günleri şu sözlerle anlatıyor: “The Beatles tüm dünyada devrim yaptı. Onlar bizi değiştirdi, biz de başkalarını değiştirdik. Ermenistan’da Beatles olarak algılandık, çünkü Beatles’ın şarkıları ülkede pek tanınmıyordu. Ben o dönem 20-30 çocuğa gitar çalmayı öğretiyordum; Beatles’ın popüler şarkılarını çalıp söylüyorlardı.”

Yönetmen Anatoly Mokatsyan, Macaristan’da Beatles’ın hikâyesini anlatan ‘Help’ adlı bir film izlemiş ve ‘Dreamers’la ilgili bir film çekmek istemiş. Bu fikri, dönemin Ermenistan Televizyon ve Radyo Yayınları Devlet Komitesi Başkanı John Giragosyan’a götürmüş; onun desteğini almış. Filmde grup üyeleriyle Sevan’da bir gün geçirmek ve o günü filmleştirmek amaçlanmış. Bu bir günü kayıt altına almak tam iki hafta sürmüş. Zaven Sargsyan tüm süreç boyunca yaşadıkları sorunları şöyle anlatıyor: “Senaryoya göre Yerevan-Sevan otoyolunda araçları durdurmamız gerekiyordu. Ama yolda çok az araç vardı ve bu araçların çoğu kamyondu. Biz de polise araçları durdurup bir yerde toplamasını, birer birer geçişlerine izin vermesini rica ettik. Böylece yalancı bir trafik yaratmış olduk.”

Sargsyan, film hakkında şunları söylüyor: “Yol boyunca Hrayr Kotoyan’ın ‘Dream with us’ şarkısını söyleyerek Sevan’a vardık. Çekimler plajda olacaktı. Bugün kulağa inanılmaz gelse de, o zamanlar Sevan’da mayo giyen bir kız bulmak imkânsızdı. Kadınların çoğu mayo yerine elbise giyiyordu, diğerleri ise kriterlere uymuyordu. Biz de yanımıza Yerevan’dan beş kız götürdük. Filmde yedi şarkı kullanıldı. Bunlardan ikisi özellikle grup için yazılmıştı, biri Beatles’ın repertuarındandı, kalan dört şarkı ise Gomidas’ın eserleriydi.”

‘Dreamers’ grubunu anlatan filmin çekimleri 1969’da tamamlanmış. Ancak John Giragosyan o yıl görevini bırakmış ve Giragosyan’ın yerine gelen yeni yönetim, filmin gösterimini yasaklamış. Film, sadece bir kez Ermenistan Sanat Emekçileri Evi’nde gösterilmiş ve o gösterimden sonra da bir daha izleyiciyle buluşmamış.

48 yıl sonra bulundu

Neredeyse 50 yıl aradan sonra, grup üyeleri Yervand Yerznkyan ve Zaven Sargsyan, durumu Ermenistan Radyo ve Halk Televizyonu Şirketi Konsey Başkanı Ruben Jaghinyan’la paylaştı. Jaghigyan, Temmuz ayının başında, Sargsyan’a filmin bulunduğu ve dijital ortama aktarıldığı haberini verdi. Sargsyan da grubun diğer üyesi olan Hrayr Kotoyan’a bir e-postayla durumu bildirdi. Böylece, Ermenistan’ın Beatles’ı olarak bilinen ‘Dreamers’ın 48 yıldır kayıp olan filmi yeniden izleyiciyle buluştu.

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik

Etiketler

Yerazoğnerı


Yazar Hakkında