İzmir Ermenileri 95 yıl sonra ilk ayinlerini yapacak

İzmir’deki Aziz Yuhanna Katedral Bazilikası’nda 14 Ağustos Pazartesi günü Ermeni cemaati ayin yapacak. Ermeni cemaatinin ayini, tarihe ‘Büyük Smyrna yangını’ olarak geçen yangından 95 yıl sonra yapılacak ilk ayin olma özelliğini taşıyor.

14 Ağustos Pazartesi günü düzenlenecek Surp Asdvadzadzin ayinini, İstanbul Surp Hovhan Vosgeperan Ermeni Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Başrahip Vartan Kazanciyan yönetecek; ayine Vosgeperan Korosu ile Ermeni Cemaati üyeleri katılacak. 

95 yıl sonra gerçekleştirilecek ayinle ilgili dihaber’e konuşan tarihçi Gizem Kordatos Samira, İzmir Ermenilerinin, Ermeni soykırımı sırasında tehcir listelerinde olmasa da giderek toplumsal baskı ve yaşama dair kaygılarla başka kentlere göç ettiğini hatırlatarak, “Mübadele ile yitirilmiş Rum toplumuna dair farkındalık yaratma girişimleri bir süredir devam etmekte lakin 1922 büyük İzmir yangın felaketinden sonra ilk kez yapılacak Ermeni ayini kent için oldukça önemli. Bu kente var olmuş dev bir yangın yıkımı enkazında kalmış eski sakinleri anmak için bu davetiyeye kulak verelim” ifadelerini kullandı.

Ayin, 1862'de inşa edilen ve 1960'lı yıllardan itibaren NATO askerlerine tahsis edildikten sonra 2013'te restore edilerek katolik cemaatine iade edilen Aziz Yuhanna Katedral Bazilikası'nda yapılacak. 

OKUMAK İÇİN TIKLAYIN: Küllerinden doğan İzmir Ermenileri 

 


 

Kategoriler

Toplum Kilise

Etiketler

İzmir Ermenileri


Yazar Hakkında