Venezuela'da gerilim artıyor: İki muhalefet lideri gözaltında

Kurucu Meclis seçim sonuçlarının ardından gerginliğin tırmandığı Venezuela'da iki muhalefet lideri istihbaratçıların şafak operasyonuyla gözaltına alındı.

Dört yıldan uzun süredir ekonomik ve siyasi krizle boğuşan Vunezuela’da siyasi gerginlik tırmanıyor. 

Yeni anayasayı yazacak Kurucu Meclis'in üyelerini belirleyen seçimler Devlet Başkanı Nicolas Maduro lehine sonuçlanınca sokaklarda protesto gösterileri düzenlenmiş, muhalefet 16 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken Başsavcılık sayıyı 10 olarak açıklamıştı.  

Son olarak ev hapsinde tutulan ülkenin iki liderinin İstihbaratçılar tarafından gözaltına alındığı bildirildi.

Venezuela'da muhalefet liderleri Leopoldo López ve Antonio Ledezma'nın aileleri, iki siyasetçinin sabahın erken saatlerinde istihbarat servisi mensuplarınca tekrar gözaltına alındığını duyurdu. 

İki muhalif lider 2014 yılında hükümet karşıtı eylemler sırasında şiddeti körükledikleri iddiaları yüzünden ev hapsinde tutuluyordu. 

Leopoldo López, seçimlerden günler önce evinde çektiği bir videoyu YouTube'da yayımlayarak muhaliflerin sokaklara çıkması ve eylem düzenlemesi yönünde çağrı yapmıştı. 

López, üç yıldan fazla bir süre askeri hapishanede kaldıktan sonra 8 Temmuz'da ev hapsine alınmıştı. López'in eşi Lilian Tintori, Twitter'dan yazdığı mesajında eşinin evinden götürüldüğü görüntüleri paylaştı.

Antonio Ledezma'nın kızı Vanessa Ledezma ise Twitter'dan babasının götürüldüğü görüntüleri paylaştı.

Muhalefet, Maduro yönetiminin seçimlere hile karıştırdığını iddia ediyor. 

ABD'den yaptırım 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu "diktatör" olarak tanımlayan ABD yönetimi, Maduro'ya ilk kez yaptırım uygulama kararı aldı. 

ABD Maliye Bakanı Steven T. Mnuchin, Maduro'nun varsa ABD'deki banka hesaplarının dondurulacağını ve ABD vatandaşlarının Maduro ile iş yapmalarının yasaklanacağını duyurdu. Mnuchin, "Meşru olmayan seçim Maduro'nun diktatör olduğunu ve halkın iradesine saygı duymadığını göstermiştir" dedi. Maduro ABD tarafından yaptırımla cezalandırılan Latin Amerika'daki ilk devlet başkanı oldu. 

ABD'yi Venezuela'nın içişlerine müdahale etmekle suçlayan Devlet Başkanı Maduro ise bir Rus televizyonuna verdiği mülakatta, "Venezuela bölündüğü ve sosyalist devrim silaha sarılmaya zorlandığı takdirde sınır ötesinde de ortak bayrak altında savaşmaya hazır olduklarını" söyledi. 

Bolivarcı Maduro hükümetinin seçimde hile yaptığına yönelik iddialar bulunuyor. Muhalefetin boykot ettiği seçime sadece sosyalist adayların katıldığı savunuluyor.

Venezuela'da kuvvetler ayrılığına son verilip muhalefetin üçte ikilik çoğunluğa sahip olduğu parlamentonun devre dışı bırakılmasından endişe ediliyor.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya

Etiketler

Venezuela


Yazar Hakkında