AFAD kampından zorla çıkarılan Êzidî mülteciler meclis gündeminde

HDP milletvekilleri Ali Atalan ve Feleknas Uca, Mardin'in Midyat ilçesindeki AFAD kampında bulunan Êzidîlerin, ikametleri olmadığı gerekçesiyle​ kamptan zorla çıkarılmasını meclis gündemine taşıdı.

HDP’nin Êzidî milletvekili Ali Atalan’ın Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum tarafından kapatılan Diyarbakır-Fidanlık kampından getirilerek AFAD-Midyat kampına yerleştirilen Êzidîlere kamp yetkililerince 31.07.2017 tarihinde, kampı terk etmeleri için üç gün süre verildiği ve aynı tarihte gece saatlerinde dört Êzidî’nin kamptan zorla çıkarıldığı belirtiliyor. 

Göç İdaresi tarafından kayıt altına alınmadıkları gerekçesiyle kamptan çıkarıldıkları ifade edilen  Êzidîlerin, Mardin Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne yaptıkları başvuru da geri çevrildi.

Atalan soru önergesinde, “IŞİD’in soykırımından kaçarak Türkiye’ye sığınmış Êzidîlerin kamptan zorla çıkarılması hem uluslararası hukuk normlarını, hem de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin ilgili maddelerine aykırıdır. Ayrıca Êzidîlerin kamptan zorla çıkarılmasının, 3 Ağustos 2014’te Şengal’de yaşanan Êzidî soykırımının üçüncü yıldönümüne denk getirilmesi de dikkat çekicidir” dedi.

Atalan, AFAD-Midyat kampından gelen şikayetler üzerine daha önce farklı tarihlerde iki defa kampı ziyaret etmek istediklerini ancak ziyaret talebinin reddedildiğini de hatırlattı.

Vekil Atalan’ın Yıldırım’a sorduğu sorular şöyle:              

Bu bağlamda;

  1. Türkiye’ye gelen sığınmacılar, ülkeye giriş yaptıktan ne kadar süre sonra kayıt altına alınmaktadır?
  2. Daha önce kayıt altına alınmamış olsalar bile, resmi süreç tamamlanıncaya kadar sığınmacıların AFAD kamplarında kalması yasak mıdır? Yasaksa, söz konusu süreç tamamlanıncaya kadar sığınmacılar kimlerin sorumluluğundadır?
  3. Savaştan ve soykırımdan kaçan insanların sığındıkları Türkiye’de de mağdur edilmeleri, kamplardan zorla çıkarılmaları bilginiz dâhilinde midir?
  4. Dört Êzidî sığınmacının, gece vakti AFAD-Midyat kampından zorla çıkarılmasının gerekçesi nedir?  Çıkarılan Êzidîler nereye gönderilmiştir?
  5. IŞİD’in soykırımından kaçan Êzidî sığınmacıları kamptan zorla çıkararak mağdur eden ilgili personel hakkında adli ve idari bir soruşturma başlatılacak mıdır?
  6. AFAD kampında bulunan diğer Êzidîlerin de kamptan zorla çıkarılacağı doğru mudur? Bunun ulusal ve uluslararası yasal bir dayanağı var mıdır?
  7. AFAD-Midyat kampında bulunan Êzidî sığınmacı sayısı kaçtır? Kamptan çıkarılması planlanan Êzidî sayısı kaçtır?
  8. Kamptan zorla çıkarılan Êzidîlerin ve diğer sığınmacıların güvenlikleri başta olmak üzere, tüm sorumluluğu Hükümetiniz üzerinde değil midir?
  9. Mardin Milletvekili ve Êzidîlerin TBMM’deki temsilcisi olarak, seçim bölgemdeki AFAD kampını ziyaret etme talebimin ısrarla reddedilmesinin sebebi nedir?
  10. STK temsilcilerinin, gazetecilerin ve siyasetçilerin AFAD kamplarını ziyaret etmesi neden engellenmektedir?

Feleknas Uca ise şu soruları, Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle meclise taşıdı: 

1. 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de soykırıma maruz kalan ve ülkemize sığınan Êzidîlerin AFAD tarafından kamptan çıkarılmaya zorlanması bilginiz dâhilinde midir?
2. Mardin Midyat AFAD kampında kalan Êzidîlerin gün ve saat belirlenmek suretiyle zorla çıkarılmalarının gerekçesi nedir?
3. Kampta kalan dört Êzidînin gece yarısı kampın dışına zorla atıldığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bunun gerekçesi nedir?
4. Birleşmiş Milletler tarafından soykırım olarak kabul edilen, 5 bin Êzidînin katledildiği, binlerce kadın ve çocuğun alıkonulduğu katliamın üçüncü yıldönümü olan 3 Ağustos günü Êzidîlerin AFAD kampından zorla çıkarılmasının gerekçesi nedir?
5. Mardin Midyat AFAD kampında kalan Êzidî sayısı kaçtır? Mardin Midyat AFAD kampında çıkarılmaya zorlanan Êzidî sayısı kaçtır?
6. Midyat AFAD kampından çıkarılmaya zorlanan Êzidîler nereye gönderilecektir?
7. Midyat AFAD kampında Êzidîlerin karşı karşıya kaldığı sorunları yerinde tespit etmek amacıyla ziyaret etme taleplerimizi AFAD neden engellemektedir? Kampta yaşanan vekamuoyundan saklanan nedir?

"'Miadınız doldu' dediler"

2014 yılında Diyarbakır'daki kampın boşaltılmasıyla Midyat'taki AFAD kapma getirildiklerini söyleyen ancak ismini vermek istemeyen bir Ezidi sığınmacı Gazete Duvar'a şunları anlattı: 

"Bize 3 gün önce hiç bir gerekçe gösterilmeden Siz burada misafirsiniz, miadınız doldu' denilerek kampı terk etmemiz gerektiği söylendi. Biz itiraz edince 3 günlük süre daha tanıdılar. Artık sizi kamptan çıkartıyoruz dediler. Bizim buraya geldiğimizde kayıtlarımız yapıldı. Yani hepimizin ikametgahı var ancak şimdi bize misafirsiniz diyorlar. Burada bize bir gıda kartı verdiler. Fakat o kart çok sınırlı. Karttaki şeylerle doymuyoruz. Ölmeyecek kadar. Ama buradan da gidersek çoluk çocuk açlıktan öleceğiz."

"Biz savaş mağduruyuz ve yasal olarak buradayız. Kaçak olarak burada yaşamıyoruz. Buna rağmen hiçbir gerekçe gösterilmeden çadırlarımız yıkıldı. Şu an hava sıcak. Herhangi bir sorun yaşamıyoruz ama önümüz kış. Nereye gideriz, nerede kalırız? Durumumuz malum biliyorsunuz. Geri dönemiyoruz ama burada da istenmiyoruz. Nereye giderseniz gidin, başınızın çaresine bakın diyorlar. Ne olur bize yardım edin."

Kategoriler

Güncel Azınlıklar

Etiketler

mülteci Ezidiler AFAD


Yazar Hakkında