Tatsız bir ‘Ari Dun’ gezisi

Ermenistan Diaspora Bakanlığı’nın her yıl dünyanın dört bir yanından Ermeni gençleri ağırladığı Ari Dun (Eve Gel) Programı bu yıl Türkiye’den gelen ekip açısından çeşitli sıkıntılar eşliğinde geçti.

Ari Dun programı kapsamında Ermenistan’a dünyanın dört bir yanından gelen Ermeni öğrenciler birbirleri ile kaynaşıyor, Ermenistan’ın tarihi hakkında bilgi sahibi oluyor ve tarihi yerlerini geziyor. Bu yıl Türkiye’den 16 kişilik bir kafile ile programa katılan grup, organizasyonun sorunlu yönetimi ve Ukraynalı bir gençle yaşanılan tartışma nedeniyle İstanbul’a buruk bir şekilde döndü. Agos’a konuşan kafile sorumlusu Gazaros Sabuncu, organizatörlerin programı iyi yönetemediğini ve Ukrayna’dan gelen gençle ve ailesiyle yaşanan sorunun tüm geziye damga vurduğunu söyledi.. Havalimanına indikten sonra öğrencileri konaklayacakları adreslere teslim eden Sabuncu, kendisine konaklama ayarlanmadığını ve birkaç öğrencinin konaklayacağı evlerin bakımsız olduğunu söyledi. Bu sorunları bir şekilde çözdüğünü belirten Sabuncu açılış programı hakkında kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini de ifade etti. Ancak Sabuncu’ya göre asıl sorunlar Khor Virap gezisiyle başlamış.,  

‘Sorunu çözmek için uğraşmadılar’

Sabuncu programın ilk günü düzenlenen Khor virap gezisi sırasında Ukrayna’dan programa katılan bir çocuk ile Türkiye’den gelen bir erkek öğrenci arasında tartışma çıktığını ve Ukraynalı gençten özür dilenmesiyle kısa sürede olayın çözüldüğünü söyledi. Ancak programın koordinatörünün tarafsız olmadığını savunan Sabuncu, Diaspora Bakanı Hagopyan’ın ağabeyi olduğu söylenen kişinin olayları yatıştırıcı bir tutum izlemediğini  söyledi. Tekrar tekrar süren sorunun bitmesi adına Ukrayna’dan gelen çocuğun elini sıkıp ‘Hepimiz Ermeniyiz, hepimiz kardeşiz’ sözünü söylediğini vurgulayan Sabuncu olayın bir kez daha çözüldüğünü düşündüğünü fakat bu kez de kendisine çocuğu darp ettiğine dair iftira atıldığını söyledi. Bakanlıktan gelen yetkili kişi ve Ukraynalı çocuğun ailesi ile konuştuğunu anlatan Sabuncu, bir türlü nihai bir çözüme ulaşamadıklarını belirtti. Gerilimli geçen bir konuşmanın sonucunda en sonunda aile ile çözüme ulaştıklarını belirten Sabuncu, bu kez de program kapsamında düzenlenen dört günlük geziye ilk başta özür dileyen İstanbullu öğrencinin katılmaması talebiyle karşı karşıya kaldığını ve  buna sert bir şekilde tepki gösterdiğini söyledi. Sabuncu “Öğrencimizi  kentte tek başına bırakıp diğer öğrencilerle bu geziye katılamazdım. Zaten diğer öğrenciler de katılmak istemediler.” dedi. Sabuncu tüm sorunları Diaspora Bakanı Hranuş Hagopyan’a da aktardığını ifade etti. Sabuncu, gezinin son bölümünde Gugark bölgesi dini önderi Sebuh Çulcuyan’ın kendilerine kapılarını açtığını bu sayede son günleri sorunsuz biçimde geçirdiklerini anlattı. Sabuncu programın son bölümüne katılmamamalarına rağmen kapanış töreninde tanımadıkları bir kişinin Türkiye pankartı taşıdığını şaşkınlıkla gördüklerini söyledi. Sabuncu “Ermenistan basınından benimle söyleşi yaptılar. Orada Ukrayna’dan da bir katılım olmadığını öğrendim. Dolayasıyla sorun yaşayan Ukraynalı gencin de ne kapsamda orada olduğunu anlayamadık” şeklinde konuştu. Sabuncu organizasyon sorununun önümüzdeki yıl çözülmesi için çeşitli girişimlerde bulunduğunu da sözlerine ekledi. 

Kategoriler

Toplum Gençler

Etiketler

Ari Dun


Yazar Hakkında