Agos'ta bu hafta

Agos'un 3 Ağustos tarihli sayısından öne çıkan haberler, söyleşiler, yorumlar...

AGOS’UN SADECE OKUYUCUSU DEĞL, DESTEKÇİSİ OLUN 

E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN 

KİTAP KİRK TEMMUZ SAYISI AGOS’LA BİRLİKTE BAYİLERDE 

GÜNDEM

*MİT de oradaymış 

Dink cinayeti davasında, dönemin Samsun Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü görevlileri Ogün Samast’la fotoğraf çekilmesi işlemlerinin Başsavcılık ve Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Merkezinin talimatıyla gerçekleştirildiğini iddia etti. Sanıklar, Samast’la yapılan görüşmeler sırasında MİT personelinin de olduğunu söyledi.   

*Din Kültürü Ahlâk Bilgisi dersi program taslağı ve kaçırılan fırsatlar

İnanç ve ifade özgürlüğü uzmanı Dr. Mine Yıldırım, Zorunlu Din Kültürü Ahlak Bilgisi (DKAB) dersinin programıyla ilgili olarak yapılan son değişikliği değerlendirdi.  

*Ermenistan’da kız çocuklarının da doğabilmesi için bir adım daha

Ermenistan’da erkek bebek tercih eden ailelerin kız bebekleri kürtaj etmesi sorunuyla mücadele meyvelerini vermeye başladı. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre erkek ve kız çocukları arasındaki doğum oranı arasındaki makası kapanmaya başladı.

*Ermenistan-İran arasında bahar havası

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan İran’ın önemli reformist gazetelerinden sayılan Shargh’ın (Şark-Doğu) sorularını yanıtladı. Yüzyıllardır İran ile Ermenistan’ın özel bir ilişkisi olduğunu vurgulayan Sarkisyan, son dönemdeki ilişkilerin miladının Ermenistan’ın bağımsızlığını kazanması ile başladığını söyledi. Söyleşiyi Agos okurları için tercüme ederek özetledik.

*‘Sonsuz Parmaklıklar’da umut

Gazeteci Füsun Erdoğan’la kendi cezaevi hikâyesini konu alan ‘Sonsuz Parmaklılar’ belgeselinden yola çıkarak, Ermeniler, Türkler ve Kürtler arasında barış ve diyalog arayışlarını konuştuk.  

TOPLUM

*Beykoz Komisyonu’ndan kritik hamle

Beykoz Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi Vakfı’nın devlet tarafından el konan ve hukuki mücadele sonrasında geri alınan arazi ve tazminatların nasıl kullanılacağı konusunda görev yapacak olan danışma komisyonu, Avukat Ali Elbeyoğlu ile bir araya gelerek bundan sonra izlenecek yolu görüştü. Görüşmeler sonucunda Elbeyoğlu’nun alacağı komisyonda indirime gidildi ve arazinin imarı sonrasında Elbeyoğlu’nu yetkili kılan protokol de feshedildi.

*Beykoz: Hak devri yapmadık

*Emlak Komisyonu süreci eleştirdi

*NMR Gayrimenkul’den açıklama 

İki hafta önce Agos’ta yer verilen, ‘Kurtuluş’ta tuhaf emlak işler’ başlıklı, Dr. Sımpad A. Teller’in yaşadığı süreci ele alan haberle ilgili olarak, haberde ismi geçenlerden NMR Gayrimenkul şirketinden bir açıklama geldi. 

*Adalar’da neler oluyor?

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, TBMM’de İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya ve Kınalıada Platformu Sözcüsü Nurhan Çetinkaya ile birlikte Adalar’ın sorunlarına yönelik bir basın toplantısı düzenledi.  

*Rumelihisarı Kilisesi’nde dostluk ve kardeşlik vurgusu yapıldı 

*BİN DERT BİR DERMAN Stres ve depresyonla gelen düzensiz kanamalar

Kadınlarda enfeksiyon, miyom veya polip gibi  sebeplerle görülen düzensiz kanamalar, insülin direnci, polikistik yumurta gibi rahatsızlıklara dair ipucu verebiliyor. Düzenli olarak âdet güncesi tutmanın ve her yıl jinekolojik muayene yaptırmak, tanı ve tedavisinde büyük önem taşıyor.

*TUMO’da gençler rüya gibi bir kamp yaşadı

Ermenistan’daki TUMO Yaratıcı Teknolojiler Merkezi’nin yaz kampına bu yıl Türkiye’den ikinci kez bir öğrenci grubu katıldı. TUMO Center’da öğrenciler, sıfırdan eğitim alarak başladıkları derslerin sonunda kendi projelerini ürettiler. Katılımcılar animasyon, film yapımı, web tasarımı ve oyun geliştirme ana dallarından birini seçerek ek olarak fotoğrafçılık, bilgisayar programlama, robotics, müzik, 3 boyutlu modelleme, 2 boyutlu grafik tasarımı gibi dersleri de programlarına ekleyebiliyor.

*‘Ari Dun’da tatsız olaylar

Diaspora Bakanlığı’nın her yıl dünyanın dört bir yanından Ermeni gençleri ağırladığı  Ari Dun (Eve Gel) Programı bu yıl Türkiye’den gelen ekip açısından çeşitli sıkıntılar eşliğinde geçti. Kafile sorumlusu Gazaros Sabuncu, organizatörlerin programı iyi yönetemediğini ve Ukrayna’dan gelen gençle ve ailesiyle yaşanan sorunun tüm geziye damga vurduğunu söyledi.

ORTA SAYFA 

*Meğerse sorunlar da çözümler de ortakmış

RUMVADER ile Boyacıköy Surp Yerits Mangans Ermeni Kilisesi Vakfı’nın çok sayıda kuruluşla birlikte gerçekleştirdiği ‘Yanyana Ortak Bir Gelecek’ eğitim kampı, Rum, Ermeni, Yahudi, Süryani gençleri biraraya getirdi.  Projenin katılımcılarıyla
konuştuk.

ARKA SAYFA 

*‘Hakikate bağlı gazetecilik yapmakla hukuk devleti istemek arasında fark yok’ 

Gazeteci yazar ve tasarımcı Ümit Kıvanç’ın ‘O Meslek Bunalımda: Gazeteciliğin Kendine, Neoliberalizm ve Sanal Alemin Basına Ettikleri’ başlıklı çalışması P24 Medya Kitaplığı tarafından yayınlandı. Gazeteciliğin son dönemde dünyada ve Türkiye’de yaşadığı sorunları ele alan kitapta, basının geleceğine yönelik öngörüler de yer alıyor. Kıvanç’la kitabından yola çıkarak gazeteciliğin dününü ve bugününü konuştuk.

KÜLTÜR SANAT 

*Şair Turyan için anıt mezar

Şair Bedros Turyan için Bağlarbaşı’ndaki Surp Haç Mezarlığı’nda bir anıt mezar inşa edildi. Kevork Özkaragöz tarafından yapılan anıt mezarın üzerinde, Turyan’ın ‘Ölümüm’ şiiri ve şiirin Türkçe çevirisi yer alıyor. Projenin finansörü, aynı mezarlıkta açılan Balyan Ailesi anıt mezarının da sponsoru olan Anuşavan Hraç Kırmızıyan. Ancak anıt mezara yönelik eleştiriler de var.

*‘The Promise’ daha yolun başında

Kategoriler

Güncel Basın