“Ortak sorunlara ortak çözümler bulmalıyız”

Kültürel Mirası Koruma Derneği (KMKD), İstanbul Süryani Vakfı, Musevi Cemaati’ni temsilen Şalom Gazetesi, Malatyalı Ermeniler Derneği HAYDER, İmroz Eğitim ve Kültür Derneği, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’nın proje ortakları arasında yer aldığı 'Yanyana Ortak Bir Gelecek' eğitim programı 24-27 Temmuz tarihleri arasında Heybeliada’daki Aya Triada Manastırı’nda ya da daha bilinen ismiyle Ruhban Okulu binasında düzenlendi. Programın son gününde proje sorumluları ve katılımcılarıyla bir araya geldik. Herkesin memnun ayrıldığı bu proje ile ilgili katılımcılar ve proje sorumlularıyla konuştuk.

Rum Cemaat Vakıfları Destekleme Derneği (RUMVADER) ile Boyacıköy Surp Yerits Mangans Ermeni Kilisesi Vakfı’nın Avrupa Birliği hibe destekli projesi 'Yanyana Ortak Bir Gelecek' eğitim kampı, 24-27 Temmuz 2017 tarihleri arasında İstanbul`da Heybeliada`daki Aya Triada Manastırı’nda gerçekleşti. 

Rum, Ermeni, Süryani ve Yahudi toplumlarından gençlerin katıldığı kamp, 27 Temmuz 2017 tarihinde, sertifikaların dağıtılmasıyla son buldu. 

Yanlış anlamaları ve nefret söylemini bertaraf etmek, Müslüman olmayan azınlık toplumlarının tarihi, kültürü ve bugünkü ilişkileri açısından korkuyu ve bilgisizliği azaltmak, kültürlerarası diyalogu güçlendirmek, insan haklarını, siyasi çoğulculuğu ve demokratik katılımlarını sağlamlaştırmak, Müslüman olmayan toplum üyelerinin Türkiye'nin sosyal, ekonomik ve siyasi hayatına katılımını çoğaltmaya katkıda bulunmak gibi amaçları bulunan projenin son gününde proje sorumluları ve katılımcılarıyla buluştuk. 

Proje ve azınlık sorunları hakkında farklı yorumlar alsak da ortak kanı, azınlıkların sorunlarının ortak olduğu ve çözümleri için bir araya gelmenin faydalı olacağı ve projenin başarılı ve verimli olduğu yönündeydi.

Farklı toplumlardan belki de ilk kez biraraya gelen gençlerin gözlerinde bu deneyimi heyecanını görmek mümkündü.  Katılımcıların yanısıra proje sorumlularının da çalışmadan memnun olduğunu gözledik. Belki de bu aşamada en iyisi sözü proje sorumlularına ve katılımcılara bırakmak. 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 



Yazar Hakkında