Tutuklu hak savunucusu İlknur Üstün'den mesaj var

Tutuklu hak savunucularından İlknur Üstün, kendisini ziyaret eden Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka vasıtasıyla bir mesaj paylaştı.

Tutuklu hak savunucusu İlknur Üstün cezaevinden gönderdiği mesajda, “Kadınlar yoksul ve yoksun olmasınlar; eğitim görsünler, tacize, tecavüze uğramasınlar istiyoruz. Eğer bu suçsa biz bu suçu hep birlikte işledik ve işliyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasama çalışmasında bulunanlar, kamu idaresinde bu çalışmalara destek verenler ve tüm çalışma yaptıklarımız da bu suça ortaktır o zaman” dedi.

Üstün, İstanbul Büyükada’da 5 Temmuz’da gözaltına alınmış, 13 gün sonra mahkemeye çıkarılarak ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldıktan sonra savcının itirazı üzerine tutuklanmıştı. 

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Üstün, tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi’nden Nazlıaka aracılığıyla gönderdi mesajda “Kadınlar yoksul ve yoksun olmasınlar; eğitim görsünler, tacize, tecavüze uğramasınlar istiyoruz. Eğer bu suçsa biz bu suçu hep birlikte işledik ve işliyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasama çalışmasında bulunanlar, kamu idaresinde bu çalışmalara destek verenler de bu suça ortaktır” dedi.

Nazlıaka’nın aktardıklarına göre kadınların özgürlüğü ve eşitliği için mücadele ettiklerini dile getiren Üstün şunları söyledi:

“Bu mücadeleyi en demokratik zeminde ve şeffaf biçimde yaptık. Biz hep şiddetsiz bir dünya talep ettik. Bu talebimizi bundan sonra da seslendirmeye devam edeceğiz.

“Kadınlar yoksul ve yoksun olmasınlar; eğitim görsünler, tacize, tecavüze uğramasınlar istiyoruz. Biz bunları Meclis’te yasa yaparak, kamu idaresinde politika oluşturmaya çalışarak, belediyelerde kadın dayanışma merkezleri kurarak gerçekleştirmeye çalıştık. Eğer bu suçsa biz bu suçu hep birlikte işledik ve işliyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasama çalışmasında bulunanlar, kamu idaresinde bu çalışmalara destek verenler ve tüm çalışma yaptıklarımız da bu suça ortaktır o zaman.”

Üstün’ün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı İstanbul Sözleşmesi’nde, kadına yönelik şiddeti önleme amaçlı yasalarda emeğinin olduğunu belirten Nazlıaka, “İlgili Bakan veya bu milletvekillerinden biri de çıkıp ‘İlknur Üstün’ü serbest bırakın’ demiyor ya, pes doğrusu! Demek ki iktidara pamuk ipliğiyle bağlılar ki ipin kopmasından çok korkuyorlar. Biz bu haksızlığı kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Yargıyı kendi arka bahçesine çevirerek siyasi kararlara imza atan bu sistem de tıpkı diğer tiyatro yargılamalar gibi çökecektir. İlknur’un tutuklanması iktidarın kadın düşmanlığının açıkça ilanıdır” dedi. 

Ne olmuştu? 

Çeşitli insan hakları kuruluşlarından temsilciler, insan hakları savunuculuğu çalışmalarını daha güvenilir, sağlıklı, güvenli ve etkin hale getirmek için bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmak üzere 2 Temmuz 2017 Pazar günü beş günlük bir çalışma için İstanbul Büyükada’da bir araya gelmişti. 

5 Temmuz Çarşamba günü, sabah saat 10 sularında bir ihbar olduğu iddiasıyla hak savunucularının toplantısına polis tarafından baskın yapılmış ve çalışmaya katılan insan hakları savunucuları Veli Acu, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem, İdil Eser, Ali Gharavi, Günal Kurşun, Şeyhmus Özbekli, Peter Steudtner, Nejat Taştan, İlknur Üstün gözaltına alınmıştı.

10 insan hakları savunucusu yaklaşık iki hafta sonra mahkemeye çıkarıldı. 

Hak savuncularından İdil Eser, Ali Ghavari, Peter Steudtner, Veli Acu, Günal Kurşun ve Özlem Dalkıran tutuklandı. 

Nalan Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün’ün ise “adli kontrol” şartıyla serbest bırakıldıktan sonra, haklarında yakalama kararı çıkartılan Nalan Erkem ve İlknur Üstün tutuklandı. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında