Düşünce Platformu Kınalıada’daydı

Platform, “Patriğimizi Biz Seçeceğiz” adı altında 8 Ağustos Salı günü Kınalıada Gazturman Gayan Kampı Kirkor Cambazyan Oyun Sahası’nda panel düzenledi.

Düşünce Platformu, patriklik seçiminde etkin rol oynamaya devam ediyor.  Platform, “Patriğimizi Biz Seçeceğiz” adı altında 8 Ağustos Salı günü Kınalıada Gazturman Gayan Kampı Kirkor Cambazyan Oyun Sahası’nda panel düzenledi. Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Levon Şadyan, Müteşebbis Heyet Başkanı Sarkis Külegeç ile heyet üyeleri ve halkın katıldığı panelde seçmen listeleri ve seçim sistemi üzerine konuşuldu.

Açılış konuşmasını yapan Tatyos Bebek platformun bugüne kadar yaptığı çalışmalar hakkında kısa bilgi verdi. Harut Özer’in moderatörlüğünü yaptığı gecede Şake Yalçın ve Ohannes Kılıçdağı konuşmacı olarak yer aldılar. Harut Özer konuşmasında patriği halk seçmediği sürece makamın boş olduğunu söyledi. 

Ohannes Kılıçdağı konuşmasında patriğin bir siyasi işlevi olduğu ve halkın patriğini seçmesinin demokratik bir hak olduğunu söyledi. Kılıçdağı seçim ile birlikte ‘biz’ duygusunun, sosyal ile siyasi kimliğin güçleneceğini ve halkın bu seçimden vazgeçmemesi gerektiğini vurguladı. Patrik adaylarına projeleri hakkında sorular sorulması gerektiğini belirten Kılıçdağı, Ermeni toplumunda yaşanan sorunlar hakkında konuşmasını ve hayata geçirilemeyen ortak havuz problemi hakkındaki fikirlerini açıklamaları gerektiğini belirtti. Patriğin ülkede yasal bir varlığı ve hukuki yaptırımı olmadığını söyleyen Kılıçdağı, patriğin manevi ağırlığı olduğunu söyledi.

Patriklik seçim sistemi hakkında bilgi veren Şake Yalçın seçimde Müteşebbis Heyet’in önemli bir rol sahibi olduğunu söyledi. Seçimde 21 yaşını doldurmuş bireylerin oy kullanacağını belirten Şake Yalçın seçmen yaşının 21’den 18’e düşürülmesinin Müteşebbis Heyet’in vereceği karar ile belli olacağını söyledi ve 18-21 yaşını doldurmuş olan gençlerin de seçmen listelerine kayıt yaptırmalarını gerektiğini söyledi. Levon Şadyan konuşmasında, Sarven Sertşimşek ile görüşmeler yaparak herhangi bölgeden gelenlerin kimliği ile gelip seçim bölgelerini Kınalıada’ya taşıdıklarını ve 250 kişiye ulaştıklarını söyledi.

Tatyos Bebek seçime katılım sayısını arttırmak ve güncel seçmen listesi için çalıştıklarını söyledi ve platform olarak araştırma şirketi KONDA ile anlaşarak seçmenlere anketler yapılacağını ve sonuçların Ekim ayında açıklanacağını söyledi. Avukat Setrak Davuthan taşra kiliselerde de sandıkların kurulacağını ve seçmenlerin oy kullanabileceğini söyledi. Ayrıca Davuthan Ermenistan’dan gelen vatandaşların T.C vatandaşlığı aldıkları takdirde seçimde oy kullanabileceklerini belirtti. Panel, soru-cevap şeklinde sona erdi.

Kategoriler

Toplum Dernekler Kilise



Yazar Hakkında