Ecevit'in doktoru mahkemede konuştu

Merhum Başbakan Bülent Ecevit'i konutunda gizlice tedavi eden doktor Mücahit Pehlivan, Ergenekon davasının dünkü duruşmasında 'tanık' olarak dinlendi. Pehlivan, 'Başkent Hastanesi'nde 7-8 ay yatması gerektiği söylenmiş. Verilen kortizonu kestik, Ecevit düzeldi.' dedi. Pehlivan, Ecevit'in kemiklerinin kötü durumda olduğunu tespit ettiklerini belirterek, 'kortizona devam etseydi kemikleri kırılır felç olurdu' diye konuştu.

Ergenekon davasının görüldüğü mahkemede tanık olarak dinlenen Ecevit'in doktoru tedavi sürecini anlattı

Ergenekon davasının 202. duruşmasında eski Başbakan Bülent Ecevit'in tedavisini yapan ortopedi uzmanı doktor Mücahit Pehlivan tanık olarak dinlendi. Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi tarafından verilen kortizonu kestikten sonra Ecevit'in sağlık durumunun düzeldiğini söyleyen tanık Pehlivan, 'Kortizona devam etseydi yürürken kemikleri kırılır felç olurdu' dedi.

Pehlivan, 'Ecevit'in iyileşmesini ardından Başbakan ile her yere gittim. Bütün seyahatlerinde yanında gidiyordum. Bomba uzmanı olarak tanıtıldım ve bomba uzmanı olarak uçakta yer aldım' diye konuştu. Uyguladıkları tedaviye ilişkin hiçbir not tutmadıklarını da anlatan tanık Pehlivan, daha sonraki süreçte de tehdit edildiğini iddia etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 68'i tutuklu 273 sanıklı Ergenekon Davası'nın 202. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin içinde bulunan küçük salonda yapılan duruşmada CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İbrahim Şahin, Alparslan Arslan, emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 43 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Mehmet Perinçek, Sedat Peker'inde aralarında bulunduğu 25 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.

Haberal'ın avukatı tanığın dinlenmemesini talep etti

Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk bugün duruşmada tanık Mücahit Pehlivan ve gazeteci Can Dündar'ın tanık olarak dinleneceğini belirtti. Kürsüye çağrılan Mücahit Pehlivan'ın kimlik tespitinin ardından, tanıklık yemini yaptırıldı. Yeminin ardından söz alan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın avukatı Dilek Helvacı da müvekkilinin 'Cebir ve şiddet kullanarak, hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' iddiasıyla yargılandığını belirterek, 'Burada kastedilen hükümette AK Parti'dir. Tanık Mücahit Pehlivan bir dönem AK Parti Milletvekilliği yapmıştır. Olayların tarafıdır. Pehlivan'ın tanık olarak dinlenilmemesini talep ediyoruz' dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Çalmuk, 'Tanıkları hangi partiden seçeceğiz, tanıklığında bir engel görmüyorum, yetki bendedir' diye konuştu.

'Kortizona devam etseydi yürürken kemikleri kırılır felç olurdu'

Tanık Pehlivan, eski Başbakan Bülent Ecevit'in koruması Recai Birgün'ün yakın dostu olduğunu belirterek, ortopedi uzmanı olduğunu söyledi. Tanık Pehlivan, 'Recai Birgün 2002 yılının Eylül ayının başında bana 'Bir hasta var ona bakar mısın?' dedi. 'Tamam bakarım' dedim. Bir hafta sonra Recai Birgün beni telefonla aradı ve 'Sana bahsettiğim hasta Başbakan Bülent Ecevit, onu tedavi etmeni istiyorum' dedi.

Recai Birgün çok gizli şekilde gelip muayene etmemi de istedi. Başbakanlık konutuna gizlice korumalar arasında gece 11-12 sıralarında gittik. Elle muayene yaptım. Ecevit'in sırt bölgesinde ağrısı vardı. Benim ofisimde kendime ait röntgen cihazı vardı. Daha sonra gizlice röntgen cihazını konuta sokarak, film çektik. Sırt bölgesinde, 8. omurgasında kırık çıktı. Bana, '8 ay yatması gerekir mi?' diye sordular. Ben de MR çekmemiz gerekir' dedim. MR çekildi. Başkent Üniversitesi Hastanesi tarafından hastane evrakları, filmler ve kullanılan ilaçların yer aldığı bir dosya verdiler. 3 gün inceledikten sonra onlara brifing verdim.

Ecevit korse kullanıyordu. Evden çıkamıyordu. Yatmasına gerek olmadığını, ayağa kalkıp hareket etmesini söyledim. Sonra Ecevit nörolog ve kardiyoloji uzmanları tarafından muayene edildi. Check-Up da yapıldı. Kırığın nedenini araştırdık. Kemik yoğunluğu azdı. Kemikleri helva gibi, cam gibi, dokunduğunda kırılacak durumdaydı. Başkent Üniversitesi Hastanesi tarafından verilen kortizonu kesmek zorunda kaldık. Kemik erimesini düzeltmek için ilaç verdik. Korsesini çıkardık. Sakat arabası gibi bir arabaya konuluyordu. Bunları değiştirdik. Bülent Ecevit daha sonra normal hayatına döndü. Kortizon nörolojik rahatsızlığı için veriliyordu. Kortizona devam etseydi yürürken kemikleri kırılır felç olurdu' dedi.

'Ecevit'i aktif yaşama döndürdük'

Mahkeme başkanı Hüsnü Çalmuk, tanık Pehlivan'ın bir gazeteye verdiği röportajını okuyarak, 'Eski tedaviyi kesince Ecevit düzeldi' şeklindeki ifadelerini okuması üzerine tanık Pehlivan, 'Ecevit'e sağlık konusunda biz fazla bir şey yapmadık. Kortizonu kestik. Çünkü kortizon önemli bir ilaçtı. En önemlisi aktif yaşama döndürdük. Hareket kısıtlılığını kestik' diye cevap verdi.

Başkent Üniversitesi Hastanesi'nin verdiği tedaviye karşı Bülent Ecevit ve ailesinin bir direnç gösterdiğini söyleyen tanık Pehlivan 'Onların söylediklerini yapmama direnci vardı. Ecevit ve eşi ilkeli insanlardı. Kolay kolay kötü söz söylemez, söyletmezlerdi. İnsanları incitmemek için deklare etmezlerdi' diye konuştu.

Pehlivan, 'Ecevit'in iyileşmesini ardından Başbakan ile her yere gittim. Bütün seyahatlerinde yanında gidiyordum. Bomba uzmanı olarak tanıtıldım ve bomba uzmanı olarak uçakta yer aldım. Tanınan bir kişi olduğum için gözlük takarak kendimi gizlemeye çalışıyordum' dedi. Uyguladıkları tedaviye ilişkin hiçbir not tutmadıklarını da aktaran Pehlivan, daha sonraki süreçte de tehdit edildiğini iddia etti. seçim döneminde de arabasının camlarının kırıldığını öne süren Pehlivan, ancak şikayetçi olmadığını belirtti. Duruşma tanık Pehlivan'ın dinlenmesi ile devam ediyor.

Kategoriler

Güncel Gündem